AcasăNewsFranta cauta mestesugari pentru Notre Dame

Franta cauta mestesugari pentru Notre Dame

E de munca pentru zece ani

Emanuel Macron a promis reconstruirea catedralei in termen de cinci ani, premierul Edouard Philippe a anuntat lansarea unui ”concurs international de arhitectura pentru reconstructia flesei” distruse de flacari, bani s-au strans, insa acest santier colosal duce lipsa de artizani calificati.

E de munca pentru zece ani

„Gasirea unui numar suficient de artizani capabili sa lucreze in piatra, lemn, plumb, sticla… este o provocare pentru acest sector in toata Europa. Aceasta penurie ar putea fi elementul cheie care va dicta ritmul si, probabil, unele dintre deciziile care vor fi luate in cursul procesului de restaurare. Faptul ca aceasta catedrala este in mare parte construita din calcar inseamna o dificulitate aparte. Expus la temperaturi de peste opt sute de grade Celsius, calcarul se descompune prin reactie chimica  si este, asadar, dificil de reutilizat. Imi imaginez ca o mare parte din suprafata istorica a zidariei va fi pierduta, insa poate piatra din interiorul peretilor ar putea fi recuperata”, a explicat Francis Maude, directorul Donald Insall Associates cu sediul la Londra, arhitectul care a participat la restaurarea Castelului Windsor. Visul lui Macron ca Notre-Dame sa fie gata inainte de Jocurile Olimpice din 2024 este mai mult o utopie, au avertizat expertii francezi. Va dura cateva luni  numai pana la finalizarea lucrarilor de curatare a Notre-Dame si evaluarea pentru determinarea a ceea ce urmeaza sa fie facut. “Dupa cursa contra focului urmeaza cursa contra timpului. Inainte de toate, trebuie sa luam masuri urgene pentru a proteja si conserva intreaga cladire. Se vor intari cu siguranta boltile. Aceasta faza de conservare poate fi destul de lunga. Definirea proiectului si stabilirea programului de lucru ar putea dura unul sau doi ani. Multi cer ca monumentul sa fie refacut asa cum a fost inainte de incendiu, cu o structura de rezistenta din lemn, in timp ce altii sustin ca otelul ar fi mai indicat in astfel de situatii.  Refacerea ar putea dura mai mult de zece ani”, spune Frédéric Létoffé, presedintele asociatiei restauratorilor de monumente. Nu aspectul bugetar va intarzia proiectul, chiar daca nu se cunoaste valoarea pagubelor, estimam cateva sute de milioane de euro”, a declarat si Franck Riester, ministrul Culturii. Si Vaticanul este dispus sa ofere expertiza tehnica, Papa Francisc a vorbit la telefon cu presedintele Macron dupa incendiul izbucnit luni seara, iar in telegrama adresata arhiepiscopului Parisului, monseniorul Michel Aupetit, Suveranul Pontif a facut apel la „mobilizarea tuturor” pentru a reconstrui aceasta „bijuterie arhitecturala a unei memorii colective”.

author avatar
Andrei Coman
397 afisari

1 COMENTARIU

  1. Vedeti? Minune. Crucea nu poate fi distrusa. La fel in primul razboi in Franta un oras era totalmente distrus numai Mantuitorul veghea rastignit pe o cruce iar soldatii treceau si parea ca nici nu vedeau mesajul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger