AcasăNewsFranta are "dovezi" ale crimelor impotriva umanitatii comise in Siria

Franta are „dovezi” ale crimelor impotriva umanitatii comise in Siria

Franta dispune de „dovezi” ale crimelor impotriva umanitatii comise de regimul lui Bashar al-Assad in Siria, care permit o eventuala sesizare a justitiei internationale, a afirmat joi ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

„Franta a adunat un anumit numar de dovezi care ar permite construirea cazului daca ar veni momentul, mai ales in fata ONU si sesizand justitia internationala, deoarece au avut loc crime impotriva umanitatii despre care exista dovezi”, a declarat ministrul jurnalistilor la incheierea unei reuniuni a G8 la Washington.

Prioritatea este punerea in practica a planului lui Kofi Annan, emisarul special al ONU si al Ligii Arabe, in care unul dintre cele sase puncte prevede un dialog politic intre opozitie si regimul sirian, a amintit Juppe, care a mai denuntat anterior existenta crimelor impotriva umanitatii in Siria si solicita plecarea presedintelui Bashar al-Assad.

Violentele in tara un provocat moartea a 10.000 de persoane, majoritatea civili, de la inceputul contestarii in martie 2011, conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului.

Statele Unite au anuntat la inceputul lui aprilie finantarea unui „Centru de informare pentru justitia in Siria”, responsabil cu identificarea incalcarilor drepturilor omului si cu constituirea de dosare judiciare „la cheie” care ar putea fi folosite rapid, daca ar fi necesar, pentru urmarirea in justitiei a criminalilor.

Premierul britanic David Cameron a solicitat si el la jumatatea lunii martie sa fie adunate probe ale crimelor comise de regimul sirian.

author avatar
Ciprian Purice
108 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger