AcasăNewsFractura intre Israel si Statele Unite

Fractura intre Israel si Statele Unite

Fractura intre Israel si Statele Unite

Presedintele american Barack Obama a afirmat joi, intr-un discurs asupra Orientului Mijlociu, ca frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe granitele din 1967. Israelul a luat foc. Presa de la Tel Aviv considera ca pozitia lui Obama este o sfidare. Ar insemna includerea in statul palestinian a Cisiordaniei, acum ocupata, a fasiei Gaza si a Ierusalimului de Est anexat. Teritorii care au fost cucerite de Israel in Razboiul de sase zile.

Fractura intre Israel si Statele UnitePremierul Netanyahu, care urmeaza sa se intalneasca vineri cu Obama, a reactionat imediat, printr-un comunicat dat inainte de plecarea sa spre Statele Unite, scrie Le Figaro. Seful executivului israelian exclude categoric un asemenea proiect de retragere masiva din teritoriile ocupate. Mai mult, Netanyahu se prevaleaza de angajamentele americane facute in 2004, potrivit carora Israel nu ar trebui sa se retraga „dincolo de pozitiile din iunie 1967”. Premierul face mai ales referire la o scrisoare adresata in 2004 de George W. Bush prim-ministrului israelian de atunci, Ariel Sharon.

Potrivit anturajului sau, Netanyahu ar fi „dezamagit” de luarea de pozitie a presedintelui american asupra unor subiecte printre care, in primul rand, „ca nu a facut referire la problema refugiatilor”, asa cum se asteapta Israelul, adica excluzand intoarcerea refugiatilor palestinieni in Israel.

Un inalt responsabil israelian a minimalizat totusi aceste divergente, subliniind ca Obama ar fi reiterat opozitia Statelor Unite la demersul palestinian ca statul lor sa fie recunoscut la ONU in septembrie, fara un acord de pace prealabil. „Nu suntem nelinistiti, dar niste clarificari vor fi necesare”, a aratat acest responsabil, pastrandu-si anonimatul.

In presa israeliana, Yediot Aharonot si Maariv vorbesc de „confruntare” si de un soc pentru Netanyahu. Un editorialist scrie de „ambuscada organizata  de Washington inaintea intalnirii” si de „revansa” lui Obama in fata sefulului guvernului israelian, cu care se stie ca se afla in relatii foarte reci, „dupa doi ani de stagnare diplomatica”.

De partea palestiniana, Mahmud Abbas a salutat eforturile lui Obama. El a facut apel catre Israel „sa dea procesului de pace sansa pe care o merita” si a convocat conducerea palestiniana la „o reuniune de urgenta”. Purtatorul de cuvant al lui Abbas a calificat reactia israeliana drept „lovitura” data eforturilor lui Obama si drept „refuz al pacii” in Orientul Mijlociu.

La randul sau, purtatorul de cuvant al miscarii Hamas, aflata la putere in Gaza, l-a incurajat pe presedintele american „sa faca gesturi concrete pentru a proteja drepturile palestinienilor si ale natiunii arabe”. El a respins apelurile lui Obama pentru reluarea negocierilor de pace si recunoasterea Israelului.

author avatar
Adrian Patrusca
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger