Seful Politiei Capitalei a fost schimbat ULTIMA ORA:
   Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Fostul primar Poteras, trimis in judecata alaturi de nasul fiului lui Dragnea

Fostul primar Poteras, trimis in judecata alaturi de nasul fiului lui Dragnea

Autor:

Cristian Poteras si Paul-Sorin Stanescu se numara printre persoanele despre care DNA a anuntat, joi, ca vor ajunge in fata instantei, numele lor figurand intr-un dosar instrumentat de procurorii de la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.

 

poteras 5 Copy Fostul primar Poteras, trimis in judecata alaturi de nasul fiului lui DragneaIn timp ce fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, este acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si luare de mita, un apropiat al acestuia, dupa cum mentioneaza procurorii intr-un comunicat, Lucian Viorel Grecu, este cercetat pentru complicitate la luare de mita. Paul-Sorin Stanescu – omul de afaceri care a devenit, in urma cu doar cateva saptamani, nas de cununie tanarului fiu al lui Liviu Dragnea- este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor, in calitate de reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A.

sorin paul 720x372 Fostul primar Poteras, trimis in judecata alaturi de nasul fiului lui Dragnea

Sorin Paul Stanescu (foto: libertatea.ro)

In aceeasi cauza mai sunt acuzati si Valentina-Narcisa Georgescu si Bogdan Georgescu. Dosarul va ajunge pe masa judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti.

Redam in cele ce urmeaza precizarile cuprinse de rechizitoriul facut public in cursul zilei:

“In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activitatii Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primariei sectorului 6 condusa de catre inculpatul Poteras Constantin-Cristian, la acea data primar al Sectorului 6 Bucuresti, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, in baza caruia Societatea Nationala Institutul Pasteur S.A. a obtinut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafata de aproximativ 19 ha pe raza municipiului Bucuresti.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul incalcarii dispozitiilor legale de catre inculpatul Poteras Constantin Cristian, cu ajutorul inculpatilor Stanescu Paul Sorin la acea data reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Georgescu Bogdan si Georgescu Valentina Narcisa.

Inculpatul Poteras Constantin Cristian a intocmit si a inaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, desi cunostea ca societatea nu se putea prevala de dispozitiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neincadrandu-se in niciuna dintre categoriile de persoane indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate privata. Astfel, persoana juridica nu exista in anul 1945, momentul de referinta prevazut in legile fondului funciar, astfel incat nu putea invoca drepturi anterioare infiintarii, iar temeiul invocat in cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri. In anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonoma, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente in bilantul contabil la momentul infiintarii, astfel incat nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, in anul 2000 societatea a fost privatizata, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului in proprietate privata doar bunurile incluse in capitalul social la momentul vanzarii actiunilor.

Stanescu Paul Sorin, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile in baza carora a fost declansata procedura, a pus la dispozitia primarului de sector mai multe inscrisuri folosite in cadrul procedurii de retrocedare si a participat la discutii avand ca scop convingerea functionarilor sa intocmeasca formalitatile necesare.

Georgescu Bogdan si Georgescu Valentina Narcisa, persoane apropiate atat de Poteras Constantin Cristian, cat si de Stanescu Paul Sorin, au fost implicati in identificarea terenului retrocedat, au intermediat legatura dintre functionarul public si reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de intocmirea primelor formalitati si au obtinut sprijinul unor persoane cu influenta asupra functionarilor publici implicati.

Prin transferul nelegal al imobilului in patrimoniul societatii comerciale s-a produs un prejudiciu statului in cuantum de 26.466.464 euro, care reprezinta in acelasi timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.

 

Pentru a-si indeplini atributiile intr-o modalitate care sa asigure reconstituirea dreptului de proprietate, in cursul anului 2006, inculpatul Poteras Constantin Cristian a acceptat de la Stanescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar in cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafata de 2,7 ha din terenul reconstituit, in valoare de 3.116.464 euro.

Inculpatul Grecu Lucian Viorel, persoana apropiata fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptand sa figureze in mod formal intr-o tranzactie imobiliara in locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzactiei.

Totodata, inculpata Georgescu Valentina-Narcisa a ajutat la transferul folosului material in patrimoniul fostului primar atat prin intermedierea legaturii dintre Poteras Constantin Cristian si Stanescu Paul Sorin, cat si prin simularea prestarii unor servicii de consultanta in comun cu Grecu Lucian Viorel.

 

In cursul lunii decembrie 2007, inculpatii Stanescu Paul Sorin si Georgescu Valentina-Narcisa au transferat o parte din terenul retrocedat in mod nelegal catre o societate controlata de inculpata, astfel incat folosul sa ajunga la sotii Georgescu ca recompensa pentru acestora la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita. In perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obtinut in acest mod, in cuantum de 4.647.220 euro, catre conturi bancare din Elvetia si ulterior in Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde provenienta ilicita a sumelor.

In perioada 2007 – 2009, Stanescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultata din vanzarea terenului obtinut in mod ilicit in conturile bancare ale unei societati unde avea calitatea de administrator, iar sotia sa era asociat majoritar. Ulterior, aceasta suma a fost amestecata cu fonduri avand alte surse si, dupa operatiuni bancare repetate, a fost transferata in patrimoniul sotiei inculpatului, sumele fiind ulterior transformate in produse de investitii financiare pe teritoriul S.U.A.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren (aflat in proprietatea unei societati comerciale controlate de inculpatul Poteras Constantin Cristian) in suprafata de 26.998 mp situat in municipiul Bucuresti, a carui valoare estimata este de 3.116.464 euro.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor detinute de inculpatul Stanescu Paul Sorin (conturi bancare si parti sociale la o societate comerciale) pana la concurenta sumei de 21.980.000 USD; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 4.501.000 euro, asupra bunurilor mobile si/sau imobile aflate in proprietatea/coproprietatea inculpatilor Georgescu Valentina-Narcisa si Georgescu Bogdan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. “    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 10-12-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!