AcasăNewsFostul premier Roman, la PIICJ. Ce a anuntat Parchetul

Fostul premier Roman, la PIICJ. Ce a anuntat Parchetul

La cateva zile de cand fostul presedinte Iliescu ajungea la Parchetul de pe langa Inalta Curte, la sediul PICCJ s-a prezentat si fostul premier Roman, tot in legatura cu „dosarul Revolutiei”.

La iesirea de la Parchetul General, fostul sef al Guvernului a zambit in prima faza. A respins acuzatiile si a tinut sa faca unele precizari. „Eu resping, la fel cum am facut-o si pana acuma, in modul cel mai categoric si e foarte simplu, oricine poate evalua. Adica, in seara lui 21 spre 22 decembrie sunt la baricada, se trage asupra noastra, din cei 81 care ne aflam sunt masacrati 39, eu scap cu viata (…) si dupa 24 de ore as face parte dintr-un grup care comploteaza, care (…) se formeaza cu scopul de a fi ucisi sute de romani, pentru ca sa preia puterea. E absurd, e grotesc.  E absurd si grotesc”, a sustinut Roman.

Tot in cursul acestei zile, dinspre Parchetul General s-a anuntat ca s-a decis extinderea urmaririi penale fata de Roman.

Redam in cele ce urmeaza, integral, mentiunile din comunicatul Ministerului Public:

„Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa faca publice urmatoarele:

In cauza cunoscuta generic sub denumirea „Dosarul Revolutiei”, procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de suspectul Roman Petre, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) si, incepand cu 26 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989.

Din probatoriul administrat in cauza au rezultat urmatoarele:

Suspectul Roman Petre a fost inca de la infiintarea CFSN unul dintre factorii importanti de decizie ai acestui organism, iar in aceasta calitate, la fel ca suspectii Iliescu Ion si Voiculescu Gelu Voican, a acceptat si oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist.

Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale Romaniei. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de lupta, inclusiv cu armament greu, in mod voit fara o eficienta coordonare, in interiorul marilor aglomerari urbane ale tarii; darea de ordine privind deplasarea unor unitati militare pe timp de noapte, fara asigurarea comunicarii necesare cu celelalte unitati militare dispuse deja in teren; solicitarea repetata prin intermediul TVR ca populatia civila, partial inarmata, sa participe activ la apararea unor obiective urbane importante. Aceste actiuni s-au desfasurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusa prin raspandirea in mod repetat a unor informatii false privind actiuni ostile, intense si diversificate, apartinand ”dusmanului terorist”. Informatiile au fost diseminate prin intermediul comunicatiilor militare si civile.

Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecinte deosebit de grave (numeroase pierderi de vieti omenesti, vatamari corporale, fizice sau psihice, privarea grava de libertate cu incalcarea regulilor generale de drept international a unor persoane, suferinte mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu).

Precizam ca faza de urmarire penala este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

sursa foto: captura video Romania TV

133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger