AcasăNewsFostul director al spitalului Malaxa a ajuns in fata procurorilor

Fostul director al spitalului Malaxa a ajuns in fata procurorilor

Nu degeaba il cheama cum il cheama

Florin Secureanu s-a prezentat in fata anchetatorilor anticoruptie, o data ce procurorii i-au solicitat prezenta la DNA. Ulterior, s-a aflat ca fostul manger de la Malaxa este urmarit penal.

UPDATE: La cateva ore bune de cand ajunsese in fata anchetatorilor anticoruptie, procurorii au fost cei care au anuntat faptul ca Florin Secureanu este urmarit penal, fostul manager de la Malaxa fiind suspectat de luare de mita si delapidare, ambele in forma continuata.

Procurorii confirma, printre altele, faptul ca Secureanu e suspectat ca, de aproape sapte ani, si-ar fi facut un obicei ca aproape zilnic sa sustraga bani din casieria Unitatii sanitare subordonate primariei, suma presuspus a fi fost delapida fiind de peste 1.9 milioane de lei.

Redam integral, in cele ce urmeaza, precizarile procurorilor in privinta suspiciunilor existente in acest caz:

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Suspectul Secureanu Adrian Florin a detinut functia de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din Bucuresti, in perioada 2007 pana la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit in functie de catre Primaria Municipiului Bucuresti, autoritate publica in subordinea careia se afla spitalul.

In perioada mai 2009 – noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput si a pus in aplicare o schema prin care sustragea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

Din probele administrate a rezultat ca s-au emis facturi pentru un numar de 1075 zile, ceea ce inseamna ca suspectul si-a insusit, in 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totala delapidata este evaluata la 1.944.594 lei, ceea ce reprezinta si prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa.

Pentru a justifica in documentele financiar-contabile ale institutiei publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achizitii, serviciul administrativ), sa intocmeasca in fals documente justificative (facturi si chitante). in acest scop, directorul spitalului s-a folosit de doua societati comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT si prestatori de servicii de reparatii si mentenanta calculatoare ai spitalului. in realitate, aceste doua societati nu au avut niciodata contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa si in consecinta nu au prestat niciun serviciu si nu au livrat niciun fel bunuri institutiei publice.

Totodata, in perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, in mod repetat, suspectul Secureanu Adrian Florin a pretins unei societati comerciale care avea atribuite contracte de achizitie directa cu spitalul, sa ii plateasca o serie de deplasari pe care el si apropiati ai sai le faceau in strainatate si in tara. Astfel, societatea comerciala a platit unei agentii de turism suma de 801.138 lei pentru un numar de 470 de deplasari ale suspectului si ale apropiatilor sai.

Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului si apropiatii sai, platite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat in achizitionarea de bilete avion, cazare, inchirieri auto, mic dejun, etc. Destinatiile au fost variate, atat in Europa, America, Asia, cat si in Romania.”

––––––––––––––––

La cateva zile de la primele dezvaluiri facute pe tolo.ro, in privinta unor aspecte care au facut-o in prima faza pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, sa il demita din fruntea Spitalului Malaxa, Florin Secureanu a dat, asadar, ochii cu procurorii anticoruptie.

Va amintim ca spitalul aflat pe Bariera Vergului din Bucuresti este subordonat Primariei Capitalei, dar si ca Secureanu a fost inlocuit din functie dupa 9 ani de cand ocupa prima functie in cadrul unitatii medicale. De altfel, dupa ce in spatiul public au aparut acuzatii – dar si inregistrari audio ce reproduc un limbaj greu de imaginat intr-un dialog firesc director-subalterni -procurorii s-au oprit la Spitalul Malaxa, unde au facut primele verificari si de unde au ridicat anumite inscrisuri. Aceste cercetari sunt urmate, iata, de audierea lui Secureanu.

Ramane de vazut daca la plecarea de la discutiile cu procurorii Secureanu va face precizari in fata presei.

author avatar
Cristina Stefan
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger