AcasăNewsFostul detinut politic Iulius Filip, decorat. Anunt de la Cotroceni

Fostul detinut politic Iulius Filip, decorat. Anunt de la Cotroceni

Presedintele Iohannis a decis sa il decoreze pe Iulius Filip.

Iulius Filip (sursa foto: antena3.ro)

Astfel, disidentului anticomunist inchis la Aiud si al carui nume a devenit mai cunoscut romanilor dupa acuzatia adusa in urma cu doar cateva saptamani procurorului general, cum ca i-ar fi respins fostului detinut politic eliberarea conditionata, in urma cu aproape trei decenii, ii este conferita o decoratie simbolica.

Mai exact, Crucea Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a. In comunicatul remis in urma cu scurta vreme de la Cotroceni sunt mentionate considerentele pentru care a luat preseidntele aceasta decizie, dar si faptul ca de cand ocupa prima functie in stat, Klaus Iohannis a decorat 55 de fosti detinuti politic, care au fost victime ale regimumul comunist.

Redam in cele ce urmeaza, integral, aspectele anuntate de Administratia Prezidentiala:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a conferit Crucea Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a domnului Iulius Filip, disident anticomunist si fost detinut politic, in semn de apreciere deosebita pentru determinarea si curajul cu care a luptat impotriva abuzurilor regimului comunist si in semn de respect pentru suferintele indurate in inchisorile comuniste, aparand valorile democratice.

Presedintele Klaus Iohannis a actionat, inca de la preluarea mandatului, pentru apararea memoriei victimelor regimurilor totalitare si asumarea corecta a trecutului recent, in acord cu valorile si principiile europene. Prima actiune publica a Presedintelui Romaniei a fost decorarea, in data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de Cavaler, in semn de apreciere pentru inalta sa tinuta morala, pentru demnitatea si curajul cu care a militat pentru libertate si democratie.

Din 2014 si pana in prezent, Presedintele Romaniei a decorat 55 de fosti detinuti politic, care au fost lipsiti de libertate in mod abuziv, fiind inchisi in marile inchisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), in lagarele si coloniile de munca de pe traseul Canalului Dunare-Marea Neagra sau din Balta Brailei, ori au fost deportati de autoritatile comuniste.”

191 afisari

2 COMENTARII

  1. Firesc ar trebui sa-i intoarca spatele Mutalakului,prieten la catarama cu lazarica,mai ales ca aceasta decoratie este mult prea nesemnificativa in raport cu valoarea acestui erou.

  2. Spunea ca vrea sa ridice in timpul mandatului un mare muzeu al marelui holocaust al Comunismului. din Romania
    Iohan = 7 luni
    Sa vedem daca il termina in 7 luni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger