AcasăNewsFostul agent Serghei Skripal, in coma

Fostul agent Serghei Skripal, in coma

Serghei Skripal si fiica sa, Iulia, au fost victimele unei substante neurotoxice

Politia britanica a indentificat substanta utilizata in ”tentativa de omor” asupra fostului agent dublu Serghei Skripal si a fiicei sale, accelerand ancheta in acest caz demn de Razboiul Rece, care genereaza noi tensiuni intre Londra si Moscova.

Serghei Skripal si fiica sa Iulia au fost victimele unei substante neurotoxice

Skripal (66 de ani) si fiica sa, Iulia (33 de ani), victime ale unei ”tentative de omor prin administrarea unui agent iritant” au fost ”specific vizati”, a declarat seful politiei antiteroriste din Scotland Yard, Mark Rowley. Expertii au identificat substanta folosita ”ceea ce va duce si la identificarea sursei”, a adaugat Rowley, fara a oferi nici un amanunt in plus. ”Rolul nostru este de a stabili cine se afla in spate si pentru ce a fost comis acest act”, a spus el. Skripal si fiica sa au fost gasiti inconstienti pe o banca in apropiere de centrul comercial The Maltings din Salsbury, apoi spitalizati

Cadouri otravite?

Miercuri , a indicat Rowley, cei doi se aflau in strare ”critica”, adaugand ca un politist, printre primii care au luat contact cu cei doi, a fost spitalizat ”in stare grava”. ”Cei trei sunt in coma”, a indicat postul britanic Sky News, in timp ce Times indica ca starea lui Skripal este ”extrem de critica”. Politia incearca sa clarifice daca fiica lui Skripal, care a ajuns in Marea Britanie din Moscova, saptamana trecuta, aducand ”cadouri oferite de prieteni” a introdus chiar ea cu aceasta ocazie substanta in tara. Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a declarat ieri ca ”va fi facut totul” pentru cei responsabili de tentativa de asasinare a fostului agent dublu rus Serghei Skripal si fiicei sale „sa fie adusi in fata justitiei”.

Sarin, tabun sau VX

Un agent iritant este o substanta chimica care actioneaza asupra sistemului nervos. Deci neurotoxica. Printre cele mai cunoscute figureaza sarin si tabun (gaze toxice de lupta) si agentul VX, un gaz extrem de toxic, cu stare de agregare lichida, folosit si pentru uciderea fratelui lui Kim Jong-un, in februarie 2017. Pe plan diplomatic, cazul a generat noi tensiuni intre Londra si Moscova. Rusia a denuntat o ”campanie orchestrata de media” dar ministrul britanic de Externe a acuzat voalat Rusia, estimand ca aceasta afacere aminteste de cazul Litvinenko, fost spion rus mort la Londra in 2006, dupa ce a fost otravit. Ancheta britanica a pus crima in responsabilitatea Moscovei.

Boicot la Mondialele din Rusia

Cu titul de avertisment, premierul britanic Theresa May a indicat ca guvernul sau poate lua in considerare un eventual boicot diplomatic la viitorul Mondial de fotbal organizat de Rusia. Presa britanica, citand surse apropiate de casa regala, a informat ca printul William, presedinte al Federatiei engleze de fotbal, nu va veni in Rusia pentru CM de Fotbal. Anterior, ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a luat in discutie neparticiparea Angliei la Mondialul din Rusia, daca se va dovedi ca Moscova se afla in spatele atacului asupra lui Skripal.

author avatar
Tudor Borcea
211 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger