AcasăNewsFosta campioana europeana la rugby Grivita Bucuresti a ajuns sa joace pe-o...

Fosta campioana europeana la rugby Grivita Bucuresti a ajuns sa joace pe-o friptura, doi mici si-o bere!

Inainte de revolutie, fiecare meci al Grivitei era motiv de sarbatoare in "Parcul Copilului"

Infiintata in 1932, Rugby Club Grivita – una dintre cele mai galonate echipe de profil din Romania – se zbate intr-un anonimat total, doar cativa tineri si 2-3 foste glorii mai fiind interesate de soarta unei formatii fostei campioane europene.

Doar o mana de oameni se mai intereseaza de soarta clubului

Intre 1948 si 1970, Grivita castiga 11 titluri nationale, cat Steaua si Dinamo la un loc, iar in „Parcul Copilului” evoluau Titi Cocor, „Bombi” Zamfir, Mihai Tibuleac sau Viorel Morariu, jucatori care asigurau coloana vertebrala a nationalei Romaniei.

Inainte de revolutie, fiecare meci al Grivitei era motiv de sarbatoare in "Parcul Copilului"

Tot atunci, echipa isi croia un nume de rasunet in Europa, gratie finalei de Cupa Campionilor pierduta in fata lui Beziers, 3-14 in 1961, si celei castigate impotriva lui Mont-de-Marsan, 10-0 in 1964.

Pe o asemenea suprafata trebuie sa joace rugbistii de astazi

Reducerea fortei de munca de la uzina (din 18.000 de muncitori au ramas doar 400) a dus la declinul echipei. Dupa ce a castigat al 12-lea titlu in 1993, Grivita a inceput sa se confrunte tot mai des cu probleme financiare. Astazi, fosta campioana europeana activeaza in cel mai de jos esalon posibil, Liga a treia.

Teama de colaps

Din tribuna a doua au ramas doar amintirile

Desi au pus chiar ei mana de la mana pentru a-si crea conditii decente de pregatire, tot mai multi jucatori de la Grivita si-au pierdut motivatia si speranta, existand in orice moment posibilitatea ca peste portile stadionului sa fie pus lacatul.

Vitrina cu trofee a fost aranjata de tinerii care fac parte din actuala echipa

Arena din „Parcul Copilului”, in care odinioara se ingramadeau si 5.000 de spectatori, a ajuns intr-o paragina totala. Din tribuna a doua a ramas doar scheletul extrem de subred, iar suprafata de joc este mai mult pamant decat iarba.

Prima de meci: doi mici si o bere

Reteta financiara oferita celor 20-30 de tineri care mai accepta sa-si puna oasele la bataie pentru un club cu traditie pare ridicola. Indemnizatia de efort este de 200 de lei pe luna, bani care nu se dau cu regularitate, iar prima pentru meciurile de acasa pare mai degraba delicioasa: o friptura cu cartofi prajiti, doi mici si o bere. Si asta in conditiile in care majoritatea jucatorilor sunt fosti componenti ai loturilor nationale de juniori si tineret care accepta sa mai performeze pentru Grivita doar din cauza grupului unit.

La mila legii

Surse din apropierea echipei sustin ca grupuri de interese care au dezvoltat, in zona, mai multe proiecte imobiliare au pus ochii si pe arena din „Parcul Copilului”. Se vrea ca stadionul sa devina cat de curand un nou bloc de locuinte, insa, conform unei legi in vigoare, terenul trebuie sa ramana unul pentru sport. Se fac presiuni pentru ca aceasta situatie sa fie schimbata. Ca si in alte cazuri, „baietii destepti” au in plan degradarea totala a legendarei arene si achizitionarea ei pe bani putini. Un avantaj al echipei este ca, aflat inca in proprietatea uzinei, stadionul este folosit ca garantie pentru obtinerea unor imprumuturi care sa ajute la functionarea acesteia.

author avatar
Cristi Ionita
2.020 afisari

1 COMENTARIU

  1. Trist, absolut.. Trist :(( !!
    Cu toate că am jucat la Griviţa doar în perioada junioratului, mă leagă încă amintiri plăcute de acest club, după meciurile noastre ( ale juniorilor ) rămâneam în tribune pt a îi urmării pe seniori.. Era o atmosferă, o prietenie strânsă acolo, în sânul clubului.. şi da, se pare că în momentul de faţă tot cei care mai sunt legaţi sufleteşte fac ca acest club să nu fie închis ..
    Stimă pentru cei care încă mai sunt interesaţi de soarta acestui club de rugby care chiar a făcut istorie !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger