AcasăNewsFost sef al CNAS, sub control judiciar pe cautiune. Lucian Duta, acuzat...

Fost sef al CNAS, sub control judiciar pe cautiune. Lucian Duta, acuzat de luare de mita

Procurorii anticoruptie l-au luat in vizor pe fostul numar 1 in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Lucian Duta este acuzat de luare de mita in forma continuata, mai exact ca ar fi primit nu mai putin de 8, 6 milioane de euro, din cate anunta marti procurorii DNA, intr-un comunicat. Duta a fost plasat sub control judiciar pe cautiune, suma stabilita de catre procurori in cazul sau fiind de 4, 5 milioane de lei. Acesta are optiunea de a constituit o garantie reala – mobiliara ori imobiliara – in limita sumei stabilite drept cautiune, termenul liita fiind de 10 zile.

Pe durata cat se va afla sub control judiciar, fostul sef al CNAS are de indeplinit mai multe obligatii, printre care aceea de a merge periodic la Sectia 2 de Politie, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat, dar si sa nu comunice de niciun fel cu anumite persoane.

Iata mai exact ce au anuntat procurorii in dreptul suspiciunilor pe care le au in cazul lui Duta:

„In perioada 2010 – 2012, inculpatul Duta Nicolae Lucian, in calitate de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, avand atributii de ordonator de credite, a pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii a doua firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea si derularea in bune conditii a unor contracte/acte aditionale incheiate de institutia pe care o reprezenta cu societatile respective, dupa cum urmeaza:

5.000.000 euro, in legatura cu incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea si Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania,

2.400.000 euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea si Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania, extindere C.A.S.A. – O.P.S.N.A.J.,

200.000 euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord – cadru de servicii, avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat,

1.000.000 euro in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

Sumele de bani au fost remise inculpatului Duta Nicolae Lucian fie in numerar (in mai multe transe) fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla (prin operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii).

Din sumele de bani virate in contul firmei controlate de Duta Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea un teren in mun. Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4″.

203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger