AcasăNewsFost presedinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, trimis in judecata

Fost presedinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, trimis in judecata

Fost manager al unui spital din Capitală, trimis în judecată

Trei persoane, intre ele si un fost numar 1 in cadrul CoNAS, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, vor ajunge in fata instantei, mai precis a magistratilor Tribunalului Bucuresti, care vor judeca aceasta cauza.

Dan Romulus Serban este trimis in judecata in calitate de presedinte al CoNAS, fiind acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In aceeasi cauza este vizata si Oana Mihaela Alexandrescu-Duca, in calitate de director economic si administrativ in cadrul Comisiei amintite, acuzata fiind deabuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si luare de mita. Totodata, deferita justitiei in acelasi dosar este si Aracsia Magdalena Bentia (fosta Dascalescu), in calitate de director al Directiei Juridice din cadrul Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din cate anunta DNA, joi, intr-un comunicat de presa.

Iata ce precizeaza procurorii despre acuzatiile aduse celor trei:

„In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 02 decembrie 2010 – 05 august 2011, inculpatii Dan Romulus Serban, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca si Aracsia Magdalena Bentia (fosta Dascalescu), in calitatile mentionate mai sus, cu incalcarea prevederilor legale si in unele cazuri la preturi supraevaluate, au incheiat cu trei societati comerciale doua contracte de prestari servicii, un act aditional si un acord cadru, care priveau achizitia unor:

  1. servicii de arhivare electronica a documentelor, caz in care s-a dispus autorizarea si ordonantarea unor plati nelegale, in suma totala de 1.256.186 lei,
  2. servicii de organizare si gestionare a voiajelor, servicii conexe si anexe de turism si consultanta juridica pentru angajatii CoNAS si pentru membrii unui grup tinta (10 grupe a 25 de participanti) dintr-un proiect ce trebuia finantat din fonduri nerambursabile (respins de AM PODCA), situatie in care s-a dispus autorizarea si ordonantarea unor plati nelegale in suma totala de 598.890 lei, aferenta serviciilor juridice neprestate,
  3. servicii de consultanta si formare profesionala a adultilor pentru implementarea procedurilor si metodologiei de acreditare a spitalelor, concretizate in vizite de bune practici in Andaluzia, Australia, Columbia, Brazilia si Argentina, ceea ce a avut drept consecinta autorizarea si ordonantarea unor plati nelegale, in suma totala de 4.937.871 lei.

Suma totala de 6.792.947 lei, achitata in conditiile de mai sus, reprezinta un prejudiciu pentru institutia pe care cei trei inculpati o reprezentau, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru cele trei firme prestatoare ale serviciilor.

In acelasi context, in perioada 2010-2012, inculpata Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a pretins de la doi dintre reprezentantii firmelor prestatoare de servicii suma de 100.000 euro si procentajele de 20% din valoarea de 5.127.965 lei a contractului mentionat la punctul 3, respectiv 6% din valoarea de 1.012.000 lei a actului aditional incheiat in cadrul aceluiasi contract.

Din sumele pretinse in conditiile de mai sus, inculpata Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a primit in mai multe transe sumele de 100.000 euro si 1.080.000 lei.

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate s-a constituit parte civila in cauza pentru suma de 13.718.426 lei.

In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Dan Romulus Serban si Aracsia Magdalena Bentia (fosta Dascalescu). De asemenea, a mai fost dispusa poprirea asupra sumelor de bani existente sau care urmeaza a fi virate de terti, cu orice titlu, in lei sau valuta, in conturile bancare detinute de cei trei inculpati”.

114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger