AcasăNewsFost ofiter SRI, trimis in judecata pentru trafic de influenta si spalare...

Fost ofiter SRI, trimis in judecata pentru trafic de influenta si spalare de bani

Procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie au anuntat trimiterea in judecata a lui Daniel Dragomir, fost ofiter in cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Daniel Dragomir este acuzat de trafic de influenta; spalare a banilor; folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite; fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii (doua infractiuni); uz de fals.

De asemenea, in acelasi dosar, a fost trimisa in judecata si sotia lui Daniel Dragomir, Marinela Zoica Dragomir, fost subofiter in cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Marinela Zoica Dragomir este acuzata de trafic de influenta in forma complicitatii; spalare de bani; fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii (doua infractiuni); uz de fals.

Conform procurorilor militari de la Directia Nationala Anticoruptie, in perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, inculpatul Dragomir Daniel, care indeplinea functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul Serviciului Roman de Informatii, beneficiind de ajutorul inculpatei Dragomir Marinela Zoica, a pretins si, ulterior, a primit de la un martor denuntator, administrator al unor societati comerciale, suma totala de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro.

Banii au fost pretinsi si primiti de catre inculpatul Dragomir Daniel pentru a-si folosi influenta, prin prisma functiei detinute, asupra unor functionari publici, factori de decizie in cadrul Ministerului Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Garda Financiara.

Totodata, inculpatul i-a promis denuntatorului ca-i va determina pe acei functionari publici sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in sfera atributiilor de serviciu sau erau contrare acestora, in legatura cu rambursarea la timp, catre firmele martorului denuntator, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

In sarcina celor doi inculpati, lt. col. (r) DRAGOMIR DANIEL si plt. maj. (r) DRAGOMIR MARINELA ZOICA, s-a mai retinut ca, in cursul lunii noiembrie 2013, au determinat cu intentie doi martori sa semneze doua inscrisuri sub semnatura privata, in cunostinta de cauza, in care se atestau imprejurari necorespunzatoare adevarului. Inscrisurile, intocmite pentru a justifica banii primiti in schimbul traficarii influentei, au fost depuse la 13.01.2015 si 14.01.2015 in fata organelor judiciare, in scopul producerii unor consecinte juridice. Inscrisurile erau un contract de imprumut si o chitanta prin care, in mod nereal, se mentiona imprumutarea, respectiv, restituirea sumei pretinse si primite, in numerar, de catre DRAGOMIR DANIEL, in contul unei persoane din familia sa.

In vederea confiscarii prin echivalent, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi inculpati, precum si asupra unui bun mobil detinut de o persoana juridica, pana la concurenta sumei de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro – obiect al infractiunii de coruptie.

La data faptelor, DRAGOMIR MARINELA ZOICA nu mai era angajat al S.R.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunerea de mentinere a masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

author avatar
Cristi Ionita
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger