AcasăNewsFost judecator arestat pentru mita, despagubit de statul roman

Fost judecator arestat pentru mita, despagubit de statul roman

Un fost judecator din Piatra Neamt, care a facut inchisoare pentru luare de mita, va fi despagubit de statul roman pentru conditiile de detentie, conform unei hotarari luate de  Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Constantin Cristian Catana, condamnat in 2004,  va primi 4.900 de euro de la statul roman. Fostul magistrat a dat in judecata Romania pentru conditiile de detentie in care a stat in arest preventiv si nerespectarea dreptului la aparare, potrivit unei decizii a CEDO, dupa cum relateaza protv.ro.

CEDO  a decis marti ca statul roman trebuie sa il despagubeasca pe Catana, care a fost condamnat definitiv, in noiembrie 2011, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru fapte de coruptie.

Intregul scandal din 2004,  a inceput cand magistratul de la Judecatoria Piatra Neamt a fost denuntat la Directia Nationala Anticoruptie de un barbat care sustinea ca i s-au cerut bani ca sa dea o decizie favorabila in cazul sau.

DNA a organizat un flagrant delict, Catana fiind surprins luand banii si trimis in judecata de procurorii anticoruptie.

In 2005, fostul judecator s-a plans la CEDO ca a fost inchis intr-o celula de 12,54 de metri patrati, cu patru paturi, care nu avea grup sanitar propriu si nu era racordata la apa curenta. In plus, a mai spus acesta in plangere, nu putea merge la toaleta decat de trei ori pe zi, dupa un program prestabilit, si nu intre orele 22.00 – 5.00, incaperea unde putea face dus nu era bine incalzita, nu avea suficienta lumina in celula si nu a iesit deloc sa se plimbe in aer liber pe perioada arestului. El s-a plans totodata ca a fost inchis cu persoane condamnate, desi el era magistrat si ar fi trebuit sa fie inchis intr-un loc cu regim special. Catana cere 2,25 de milioane d euro, daune morale, pentru neplacerile create.

Insa, CEDO a dispus ca reclamantului sa-i fie platita suma de 3.900 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, precum si cheltuielile de judecata, in cuantum de 1.000 de euro.

author avatar
Andra Nesu
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger