AcasăNewsFondatorul WikiLeaks, arestat la Londra

Fondatorul WikiLeaks, arestat la Londra

Julian Assange a fost dus la Tribunalul Westminster dupa ce a fost scos cu forta in catuse din Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase de sapte ani. Agentii au fost ”invitati de catre ambasador sa intre in ambasada, ca urmare a retragerii dreptului de azil de catre guvernul ecuadorian”, a precizat Serviciului Metropolitan de Politie (MPS)

Julian Assange, in varsta de 47 de ani,  a primi azil politic in 2012 si de atunci a locuit in Ambasada Ecuadorului din capitala Marii Britanii. In 2012, Assange fusese eliberat pe cautiune de autoritatile suedeze, fiind acuzat de viol, insa dupa un timp dosarul a fost inchis.

La acel timp, Assange sustinea ca daca va fi extradat in Suedia ar putea fi arestat de autoritatile din SUA pentru acuzatii legate de scandalul Wikileaks.  Marea Britanie a garantat Ecuadorului ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu va fi extradat intr-un stat care aplica pedeapsa cu moartea, a declarat  presedintele ecuadorian Lenin Moreno. Moreno a transmis ca i-a retas dreptul de azil politic lui Julian Assange deoarece acesta ar fi incalcat in mod repetat mai multe conventii internationale. WikiLeaks a catalogat decizia Ecuadorului drept ilegala. Quito aplica fondatorului australian al WikiLeaks un protocol care reglementa vizitele si comunicarile sale in interiorul misiunii diplomatice si prevedea, de asemenea, ca nerespectarea acestuia va duce la retragerea azilului. Ministrul de Externe al Marii Britanii, Sir Alan Duncan, a anuntat ca arestul a fost facut in urma „unui dialog intens intre cele doua tari”, in timp ce ministrul de Interne, Sajid Jarif, a multumit “Ecuadorului pentru cooperare si Politiei Metropolitane pentru profesionalism”. Ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne, s-a declarat convinsa ca Assange „va fi tratat de o maniera echitabila in cadrul procedurii judiciare declansate impotriva lui in Marea Britanie” si a anuntat ca va cere acces consular la detinut. Assange este vizat de ani de zile de Departamentul Justitiei, in legatura cu rolul jucat de WikiLeaks in publicare a sute de mii de documente guvernamentale secrete si ar putea fi extradat in Statele Unite. Politia britanica a mai precizat ca l-a arestat pe Julian Assange si in vederea unei extradari in SUA, pe langa incalcarea conditiilor eliberarii sub cautiune in Regatul Unit.

author avatar
Andrei Coman
248 afisari

2 COMENTARII

    • Pretinas si daca ajunge in Rusia si asta? In tenis daca faci pauza de vestiar ai toate sansele sa castigi…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger