AcasăNewsFMI studiaza cum sa desfiinteze sistemul bancar al lumii

FMI studiaza cum sa desfiinteze sistemul bancar al lumii

Americanii nici nu mai stiu sa citeasca cifra datoriilor guvernamentale

Expertii Jaromir Benes si Michael Kumhof au pregatit pentru Fondul Monetar International (FMI) un raport prin care arata imensele beneficii ale eliminarii bancilor din circuitul financiar!

Americanii nici nu mai stiu sa citeasca cifra datoriilor guvernamentale

Facut pentru Departamentul de Cercetare al FMI, raportul arata cat de frumoasa ar fi lumea daca banii ar fi scosi de sub „tutela” autoritara a bancherilor.

Planul Chicago

Studiul este elaborat pe baza „Planului Chicago”, demonstrand ca sistemul bancar creeaza bani doar cand se creeaza datorii si ca ar trebui sa fie inlocuit cu un sistem financiar liber de datorii, bazat numai pe depozite si fonduri monetare aflate sub controlul guvernelor nationale. Angela Merkel ar fi tare nefericita! Astfel de sisteme au tot fost propuse de-a lungul timpului, dar faptul ca FMI studiaza aceasta posibilitate, intr-un prezent in care se vorbeste doar de criza datoriilor, e chiar „a big deal”, cum titreaza presa occidentala. Citam din raport: „In timpul Marii Crize (1929 – 1940), un numar de economisti de frunte din SUA au avansat propunerea unei reforme monetare cunoscuta ca Planul Chicago. Acesta prevedea separarea functiilor monetare si de credit de sistemul bancar si raportarea acestora, 100%, la depozite monetare ale statului.” Irving Fisher enumera beneficiile acestui sistem financiar: 1. Control eficient asupra fluxului  monetar; 2. Eliminarea completa a rulajelor bancare; 3. Reducerea dramatica a datoriilor publice; 4 Reducerea dramatica a datoriilor private, deoarece crearea banilor nu mai depinde de crearea datoriilor.

Moneda globala unica

Dar avantajul cel mai important ar fi acela ca natiunile n-ar mai trebui sa se imprumute de nicaieri, iar politicile sociale nu ar mai fi constranse de plata acestor datorii externe! Asa cum au demonstrat nenumarati economisti de frunte, sistemul bancar face un singur lucru de cand a aparut: ii imbogateste pe bancheri si-i saraceste pe toti ceilalti. Desigur, ca sistemul financiar bazat pe depozite monetare guvernamentale sa mearga ca uns ar trebui sa existe o moneda globala unica! Si guvernanti necorupti!

Punct de vedere al FMI

„Acest raport reprezinta punctul de vedere al autorilor si nu politica FMI. Publicarea raportului s-a facut pentru a constitui o platforma de dezbatere pe acest subiect.”

author avatar
Adina Mutar
537 afisari

1 COMENTARIU

  1. Studiul Departamentului de Cercetare FMI este imposibil de comentat, o limitare a sistemului bancar, in prezent ar fi dramatica.In regimurile totalitare existau:Banca Nationala, o banca de comert exterior, una de investitii, o Banca populara(in Romania denumita CEC)care gestiona economiile marunte ale populatiei si oferea credite cu dobanda redusa pentru imobiliare sau auto.In prezent situatia este dominata de extinderea sistemului bancar, ce ofera o puzderie de servicii clientilor, cu riscuri pentru ambele parti.Unele dintre creditele neperformante sunt sustinute si de unele comisioane bancare si de penalitati.Personal cred in aparitia unor normative generalizate, ce pot oferi protectie atat bancilor cat si beneficiarilor de credit.O diminuare a masei monetare ar fi obtinuta prin o obligativitate in multe situatii a platilor on-line, a utilizarii extinse a cardurilor fara comisioane exagerate(de ex.in Coreea de Sud taxa pe autostrade este platita aotomat prin senzori ce extrag automat suma din cardul de pe parbriz).Interventia statului in unele operatiuni ar putea fi daunatoare, iar o moneda unica la nivel planetar,nu ar fi de dorit, ar prelua socuri de pe intreaga planeta si asa cu destule probleme economice.Sunt inginer,dar lucrez de peste 20 de ani cu bancile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger