AcasăNewsFMI simuleaza un „atentat” la buzunarele romanilor

FMI simuleaza un „atentat” la buzunarele romanilor

Seful Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes, sustine suprataxarea romanilor

Expertii FMI  au previziuni sumbre pentru romani. Leul s-ar putea deprecia cu 20%, economia va scadea cu 5%, iar rezolvarea ar putea veni din majorarea impozitului pe salariu si a TVA.

Seful Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes, sustine suprataxarea romanilor

In urma evaluarii problemelor economice ale Romaniei, expertii FMI sustin ca tara noastra nu are un buget sustenabil, atata vreme cat jumatate din populatia activa a tarii nu plateste nicio taxa la sanatate, de exemplu. In plus economia ar putea scadea in urmatorul an cu 5%, iar leul se va deprecia cu pana la 20%.

Solutia ar fi, cred cei de la FMI, fiscalizarea unui numar mai mare de contribuabili, precum si majorarea impozitelor si taxelor existente. Astfel, expertii Fondului au facut o simulare privind sursele bugetului de stat, estimand ca o majorare cu un punct a ratei combinate suportate de angajat si angajator pentru asigurarile de sanatate, de la 10,7% la 11,7%, ar aduce in plus la buget venituri de peste 1, 2 miliarde de lei. Mai mult, daca si TVA ar fi de 25%, la buget ar intra inca doua miliarde de lei, iar majorarea impozitului pe salarii, de la 16% la 18% ar suplimenta fondurile statului cu 0,4% (2,5 miliarde de lei) din PIB.

author avatar
Arpad Dobre
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger