AcasăNewsFlorin Georgescu a „ratacit” 23 de miliarde de euro din PIB

Florin Georgescu a „ratacit” 23 de miliarde de euro din PIB

Vicepremierul-ministru de finante, Florin Georgescu, sustine ca economia a pierdut in 2011 zece miliarde de euro din cauza crizei, in vreme ce alte 23 de miliarde de euro nu se stie unde se afla…

Florin Georgescu sustine ca PIB-ul este incalecat de evaziune

Florin Georgescu a declarat, ieri, in calitate de profesor la ASE (caci asa a tinut sa se prezinte in fata unui auditoriu de la Clubul din Bucuresti), ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro daca nu s-ar fi inregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei. „Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate”, a declarat  Florin Georgescu.

Statistica – sau evaziunea – fura din PIB

Ministrul finantelor sustine ca valoarea PIB-ului este determinata statistic in proportie de 20%. „Acela este PIB-ul <<evazionat>>, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este”, a spus Georgescu. Cu alte cuvinte, fie statistica a gresit, dar atunci Romania are o datorii de aproape 100% din PIB-ul de 115 miliarde de euro (si e de rau, pentru ca  ne vom imprumuta mai scump), fie nu a gresit, si evaziunea este de 17% din PIB-ul de 138 de miliarde de euro (si tot rau este, deoarece diferenta va fi scoasa din taxe suplimentare). Ministrul de Finante a precizat ca, fata de anul 2000, economia Romaniei a inceput sa inregistreze primele scaderi in 2007. De atunci si pana in prezent, pierderile (nenominalizate valoric de ministru) au crescut de 3,5 ori, iar PIB-ul, doar de 1,7 ori.

author avatar
Arpad Dobre
806 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger