AcasăNewsFloriile - obiceiuri si randuieli in duminica Intrarii lui Iisus in Ierusalim

Floriile – obiceiuri si randuieli in duminica Intrarii lui Iisus in Ierusalim

(foto: gradina-mea.com)

Intrarea lui Iisus in Ierusalim, cunoscuta si ca Duminica Floriilor, este sarbatorita de credinciosi cu o saptamana inainte de Sfintele Pasti. Crestinii merg in aceasta duminica la biserica, unde se sfintesc ramuri de salcie, despre care se spune ca ii feresc de boli si de necazuri pe intreg parcursul anului. Traditia spune ca de Florii fetele afla daca se casatoresc in lunile urmatoare.

(foto: gradina-mea.com)

Conform randuielii, dupa Sfanta Liturghie, preotii sfintesc in biserici ramurile de salcie aduse de credinciosi. Acestea amintesc de frunzele de palmier cu care a fost intampinat Mantuitorul Iisus Hristos in ziua intrarii Sale in Ierusalim.

Dupa ce se termina slujba la biserica, crestinii merg acasa cu crengutele de salcie, pe care le pun la icoana, in pragul usii si la ferestrele caselor. Pe tot parcursul anului, se crede ca acestea feresc gospodaria de necazuri si pe oameni ii protejeaza de boli. Totodata, credinciosii care au apropiati trecuti la cele vesnice duc ramuri de salcie la cimitir.

In popor au existat de-a lungul vremii, in special in mediul rural, o serie de obiceiuri legate de aceasta zi, multe dintre ele de origine pagana. Astfel, in ziua de Florii, in mai multe zone ale tarii, se face „de ursita” fetelor nemaritate, care afla daca se vor casatori pana la finele anului. De asemenea, exista obiceiul ca, in ajunul sarbatorii de Florii sa se fiarba apa in care se pune busuioc. In dimineata urmatoare fetele se spala pe cap cu aceasta apa, crezandu-se ca vor avea par bogat.

In ziua de Florii, ultima duminica de post dinaintea Sarbatorii Invierii Domnului, biserica face dezlegare la peste. Astfel, credinciosii care postesc pot manca peste si au dezlegare si la vin si undelemn.

La multi ani celor cu nume de flori!

693 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger