Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Fiscul se transforma in politie economica

Fiscul se transforma in politie economica

Autor:

In loc sa-si modernizeze sistemul IT, singurul care  ar putea sa opreasca evaziunea fiscala in Romania, ANAF are ca prioritate clasica metoda a strangerii surubului pentru firme, dupa ce s-a dovedit ani de zile o institutie incapabila sa gestioneze eficient colectarea banilor.

 

anaf Fiscul se transforma in politie economica

Executarea silita a firmelor se transforma intr-o investigatie, vor fi cercetate societatile afiliate, administratorii si actionarii datornicilor

Printre altele, ANAF vrea sa transforme  executarea silita a societatilor cu datorii mari catre stat intr-un „proces investigativ”, adica va cerceta societati afiliate,  tranzactii bancare in trezorerie, deconturi TVA, inclusiv administratorii si actionarii datornicilor. Se adauga infiintarea unei  structuri speciale a Antifraudei, legislatie speciala pentru comertul online, reintroducerea de echipamente de scanare in vami, elaborarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic national de supraveghere, controale inopinate,  sau  imbunatatirea analizei de risc si a selectarii contribuabililor pentru inspectie fiscala. Masuri prin care Fiscul vrea sa obtina incasari suplimentare de 2 miliarde de lei. Inca o data, degeaba pune ANAF presiune pe patroni si asociatii lor cand  propriul sistem IT e vechi de 20 de ani si pica  aproape zilnic pentru ca functioneaza la o capacitate de 99,99%, cu toate ca Banca Mondiala a oferit bani pentru un sistem nou, de 5 ani nu e in stare nimeni sa-l instaleze, achizitii si licitatii blocate etc. Sa te trezesti in 2018 ca prin vami trec fluierand tigarile de contrabanda, cand anul trecut mai era functional doar unul dintre cele 15 sisteme de scanare ?  Nu-i mai comod sa pui biciul pe mediul de afaceri, atunci ? Si proiectul caselor de marcat cu jurnal electronic si imprimantele fiscale, conectate online la serverele ANAF, a pornit cu stangul: pe langa faptul ca nu a fost autorizata nicio firma care sa vanda in Romania respectivele echipamente, datele nu pot fi trimise la fisc pentru ca, iarasi, institutia nu are servere si infrastrucura IT pentru a le colecta, de altfel Ministerul Finantelor a amanat cu inca trei luni dotarea magazinelor cu case de marcat electronice. N-are a face, mergem inainte ca-n anii 50, cu investigatii extinse si executari silite.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!