AcasăNewsFiscul amana plata impozitelor firmelor care utilizeaza fonduri UE

Fiscul amana plata impozitelor firmelor care utilizeaza fonduri UE

ANAF permite amanarea platii de catre firme a taxelor si impozitelor timp de doi ani

Firmele care folosesc fonduri europene si au de primit rambursari de sume de la autoritatile prin care se deruleaza aceste finantari pot beneficia de amanarea platii impozitelor.

ANAF permite amanarea platii de catre firme a taxelor si impozitelor timp de doi ani

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) poate permite, la cerere, amanarea platii taxelor si impozitelor timp de maximum doi ani. Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, de aceasta facilitate beneficiaza contribuabilii care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene in baza contractelor de finantare. Amanarea la plata a obligatiilor fiscale se va face in limita sumei pe care firmele o au de incasat din fonduri europene si in ordinea vechimii datoriilor la ANAF.

Restrictii

Potrivit proiectului de act normativ,  de aceasta facilitate nu beneficiaza  companiile aflate in procedura de insolventa sau de executare silita, prin poprirea sumelor de incasat de la autoritatile competente. De asemenea, nu pot cere amanarea platii impozitelor nici companiile care au in derulare o esalonare la plata a datoriilor.

Conditii

Firmele care vor amanarea la plata a impozitelor trebuie sa depuna la ANAF o cerere de acordare a acestei facilitati, insotita de documentul in original emis de autoritatea competenta (prin care se deruleaza finantarea din  fonduri UE), in maximum cinci zile de la solicitare. In acest act trebuie sa fie mentionat clar totalul sumei exigibile care trebuie rambursata firmei in cauza, documentul avand valabilitate de 20 de zile de la emitere.

Anularea penalizarilor

Firma poate anexa la cererea solicitata autoritatii competente o notificare de renuntare la dreptul de a percepe sau incasa dobanzi, penalitati sau accesorii aferente creantelor de incasat, din cauza eliberarii cu intarziere a fondurilor UE. Daca procedeaza in acest fel, firmele nu vor mai fi obligate sa plateasca dobanzi, penalitati de intarziere datorate ANAF. In caz contrar, companiile sunt obligate sa plateasca dobanzi pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, incepand cu data emiterii deciziei si pana la data stingerii datoriilor.

Solutionare

ANAF va solutiona cererea de amanare la plata in termen de 15 zile de la data depunerii acesteia si va pune poprire pe sumele pe care autoritatea competenta le datoreaza contribuabilului, in limita obligatiilor fiscale amanate la plata. Contribuabilul poate depune una sau mai multe cereri de amanare la plata, de cate ori are nevoie, cu conditia sa se incadreze in limita sumei pe care o are de primit inapoi din fonduri europene.

author avatar
Arpad Dobre
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger