AcasăNewsFirst Bank a venit ca sa aiba de unde pleca

First Bank a venit ca sa aiba de unde pleca

Aparitia bancii – o miscare de PR. Disparitia - dubioasa

Tremura carnea pe mine intruna de cand am auzit ca „o importanta banca din Romania anunta concedieri masive si inchiderea unor sucursale” (sursa: UM Digi24). Speriat de perspectiva unui colaps in sistemul financiar-bancar, am alungat gandul care-mi tot anunta retragerea francezilor de la Groupe Societe Generale pe motiv de vezi jaful petrecut la BRD-ul din Iasi (doi angajati au sterpelit doua milioane de lei cash!). Dar, daca nu-s frantujii, nici austriecii de la Erste sau Raiffeisen, atunci cui i s-a pus pata pe Romania? Si, mai ales, ce suparare i-a pricinuit o asemenea reactie? La prima intrebare, raspunsul e First Bank. La a doua, inca nu se stie, dar banuieli exista.

Aparitia bancii o miscare de PR Disparitia dubioasa

Cand a achizitionat Piraeus si a aruncat firimituri publicitarilor, First Bank si-a creat imaginea unui jucator serios, ultimul transfer din echipa, care are pretentia sa fie titular in Liga Bancherilor. Pentru asta, s-a lucrat frumos, ca pe Coasta de Est – baietii de PR au pregatit un ambalaj viu colorat, cuvinte calde in descriere si o poveste motivationala. De unde sa stie ei ca in spatele spoielii mustea un singur interes? First Bank n-a venit in Romania sa dezvolte mari afaceri si nici sa ne ofere noua credite superavantajoase, nicidecum, americanii sunt interesati doar de businessurile derulate pe plaiurile mioritice de firmele din SUA! Atat si nimic altceva!

Vestea ca o mare banca isi concediaza personalul si inchide unele sucursale e cam preluata de la Radio Erevan. De fapt, nu-i vreo institutie importanta, ci doar una nou-aparuta si care nu are nicio pretentie la podiumul pe care in prezent se afla BT, BCR si BRD. Mai mult, First Bank inchide cu totul sucursalele pe care le considera neprofitabile si nerentabile (aproximativ 40, dupa unele surse) si in mod cert aici intra acele filiale ale Piraeus detinute in mici orase din provincie; pe cale de consecinta, acolo unde se pune lacatul, si angajatii (circa 400) vor trebui sa-si caute un alt loc de munca!

Lovitura data Europei

Zice-se ca SUA nu mai vor ca firmele lor din Romania sa-si tranzactioneze banii prin intermediul bancilor europene. Pentru asta a intrat pe piata First Bank, fiind de asteptat ca portofoliul de clienti sa cuprinda majoritatea, daca nu chiar toate, companiilor americane care opereaza in tara noastra.

Alaturarea „Ordonantei lacomiei” cu decizia First Bank de inchidere a sucursalelor care nu sunt profitabile nu se califica nici la categoria barfe neconfirmate.Totusi, cu perfidie, presedintele bancii vorbeste despre cauza mediului operational impredictibil pentru masurile luate. Acelasi „mediu operational impredictibil” era in Romania si inainte de venirea First Bank, oare americanii n-au facut un studiu de piata cand au ales sa „investeasca” la noi, s-au trezit „azvarliti” aici fara sa-si fi calculat riscurile? Ma indoiesc, doar e vorba de bancheri proveniti din America, tara in care copiii mai intai invata economie si apoi alfabetul!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.522 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger