AcasăNewsFirea aduce o terapie revolutionara de tratare a cancerului

Firea aduce o terapie revolutionara de tratare a cancerului

Terapia cu protoni este o terapie revolutionara de tratare a cancerului. Un centru unde se vor desfasura astfel de terapii, ar urma sa fie deschis la Bucuresti. Proiectul este preluat de la japonezi.

In toamna anului trecut, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost intr-o vizita in Japonia, acolo unde a vizitat centrul de protonoterapie de la Kyoto.  ”Este vorba despre o procedura medicala revolutionara, care nu mai este prezenta in Romania si nici tari din Sud-Estul Europei, dar care in Japonia functioneaza deja din anul 2000 si trateaza foarte multi bolnavi de cancer, inclusiv foarte multi copii. Am fost impresionata de ceea ce am vazut in Japonia si am dorit sa replicam si in Romania acest tip de tratamente revolutionare care trateaza afectiuni oncologice deosebit de grave, atat la copii, cat si la adulti. (…) Din ceea ce am inteles de la specialistii japonezi, au reusit sa trateze in totalitate pacienti cu afectiuni grave, iar rezultatele sunt uimitoare”, a declarat Gabriela Firea. Potrivit acesteia, studiul de fezabilitate va fi realizat de japonezi, apoi se va trece la  demararea proiectului. Valoarea totala a investitiei se ridica la 200 de milioane de euro. Reamintim ca cercetarorii japonezi au primit anul trecut, premiul Nobel pentru sanatate datorita terapiilor revolutionare cu protoni.

Cum functioneaza terapia cu protoni

Terapia cu fascicul de protoni este un tip de radioterapie. Radioterapia conventionala foloseste doze energetice mari de radiatii pentru a distruge celulele canceroase, dar tesutul inconjurator pot fi, de asemenea, afectat. Acest lucru poate determina aparitia efectelor secundare, cum ar fi greata, si pot perturba uneori cunostintele stiintifice despre functionarea unor organe. Terapia cu fascicul de protoni va folosi fasciculele de protoni (particule subatomice), pentru a obtine acelasi efect -distrugerea celulelor canceroase. Un „accelerator de particule” este folosit pentru a accelera protonii. Acesti protoni accelerati sunt apoi iradiati in celule canceroase, distrugandu-le. Spre deosebire de radioterapia conventionala, in terapia cu fascicul de protoni, fasciculul se opreste odata ce isi atinge tinta, adica celulele canceroase. Acest lucru inseamna ca rezultatele terapiei cu fascicul de protoni au efecte mult mai putin daunatoare pentru tesutul din jur.

author avatar
Maria Iordache
533 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger