AcasăNewsFinancial Times: Economia globala a intrat in „declin sincronizat”

Financial Times: Economia globala a intrat in „declin sincronizat”

Economia mondiala a intrat intr-un „declin sincronizat” care probabil va fi dificil de redresat in 2019, conform unei evaluari elaborate de Institutul Brookings si de cotidianul Financial Times, desi unii analisti sunt optimisti in legatura cu posibilitatea revenirii la crestere anul acesta.

Situatia sugereaza erodarea ritmului de crestere economica la nivel mondial si necesitatea aplicarii unor noi forme de stimulare economica, scrie editorialistul Chris Giles, intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times. Inrautatirea perspectivelor a generat avertismente din partea directorului Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, precum si din partea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), care au semnalat ca vor fi reduceri ale cifrelor in prognozele de crestere economica. Concluziile intervin in contextul indicatorilor econonomici dezolanti, care in ultimele sase luni au aratat situatii similare in Statele Unite, China si Europa. Profesorul Eswar Prasad, de la Institutul Brookings, afirma ca diminuarea cresterii economice nu indica inca intrarea in recesiune globala, dar ritmul tuturor segmentelor economiei internationale a incetinit.  Activitatea economica reala s-a diminuat, in conditiile in care tari precum Italia au intrat in recesiune, Germania a evitat cu greu aceasta situatie, iar economia Statelor Unite reduce ritmul de crestere din cauza efectelor relaxarii fiscale decise de presedintele Donald Trump. O problema internationala majora este tergiversarea semnarii unui acord comercial intre Statele Unite si China. „Tensiunile comerciale si incertitudinea generata de acestea probabil vor lasa urme de lunga durata asupra economiei mondiale. Incertitudinea submineaza increderea mediilor de afacerilor si afecteaza investitiile private, cu implicatii pe termen lung asupra cresterii productivitatii”, subliniaza profesorul Prasad. Insa un alt editorialist al cotidianului Financial Times, Gavyn Davies, crede ca economia mondiala inca poate sfida scenariile pesimiste anul acesta, in conditiile in care declinul puternic din 2018 a fost stabilizat, chiar daca directia nu a fost inca inversata.

author avatar
Andrei Coman
225 afisari

1 COMENTARIU

  1. Declansarea unei crize mondiale de catre finantistii bancari mondiali,anuntata de cateva luni,va avea loc pana la sfarsitul anului.Sa speram ca statele membre brics se vor opune si va fi doar o fasaiala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger