AcasăNewsFilmul cu prosti se repeta

Filmul cu prosti se repeta

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a confirmat ieri ca Salman Abedi nu a picat de pe Marte, cum probabil credeau politicienii, ci era de-al lor, cu toate ca avea parinti libanezi. Un baiat linistit si studios, de familie cumsecade. Ghinion, a ucis 22 de oameni. Curios cum, dupa fiecare grozavie facuta de islamisti, autoritatile reactioneaza la fel, adica deloc: il aveam noi in vizor, dar hotul neprins e negustor cinstit…

Teroristul din Manchester cunoscut serviciilor

Rudd a precizat ca acest britanic de origini libiene ”nu a actonat probabil singur”, subliniind ca atentatul de la Manchester Arena era ”mai sofisticat decat altele”. Tot ieri, trei barbati ”in legatura” cu acest atentat au fost arestati. In paralel, ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a indicat ca Abedi a calatorit in Libia apoi, ”fara indoiala in Siria, unde s-a redicalizat si a decis sa comita acest atentat. Potrivit lui Collomb, avea legaturi ”dovedite” cu Daesh. Oare? Chiar si ”radicalizat” in ultimii ani, presa britanica arata ca tanarul care avea 22 de ani era un baiat ”discret si rezervat”. Nascut intr-o pioasa familie musulmana, in Manchester (1994) parintii sai refugiindu-se in Regat de regimul lui Gaddafi. ”Un tanar linistit, respectuos. Fratele sau , Ismael, era foarte sociabil, dar el era mai rezervat”. Abedi era al treilea copil dintr-o familie cu patru. Anchetatorii au perchezitionat si locuinta fratelui sau din Manchcester. Cei doi frecventau moscheea din Didsbury. Tatal lui Abedi era impotriva ideologiei islamiste. Salman Abedi incepuse sa studieze comertul si managementul la Universitatea din Salford, in 2015-2016 insa nu s-a mai inscris in cel de-al doilea an. 16.000 de libieni traiesc in Marea Britanie, cea mai mare comunitate fiind in Manchester.

Stat fara maini, kamikaze fara fete, politicieni fara obraz

Navala de atacuri teroriste din ultimii ani ridica o mare intrebare: cum se poate achita statul de una din principalele indatoriri: securitatea cetatenilor? Fara a actiona invaziv asupra valorilor pe care le proclama. Mai pe sleau, fara a pune sub Big Brother comunitatile musulmane, arabe. Regatul se fereste ca de foc de cuvantul ”rasism”, altminteri pe deplin pus in practica in fostele colonii. Bine, bine, spune contribuabilul, dar daca din 10 musulmani, 9 nu sunt ok, cum facem? Ne numaram mortii dupa fiecare atentat si altceva nimic? Intrebari mai complicate ca oricand, din pacate numai postum aflandu-se ca 9 din cei 10 nu sunt ok. Din afara, se poate spune ca serviciile de informatii lucreaza cu modele depasite. Barbosii cu priviri rele in lungi straie musulmane au devenit doar un cliseu pentru filme, un profil depasit. Acum, profilul ucigasilor este de necitit. Teroristii au devenit niste oameni fara fete care actioneaza cum si cand vor, ca un infarct, sub privire pasibile ale Occidentului ce pare un grup de oi care asteapta resemate lupii. Nu toti musulmanii au gasit raiul in Marea Britanie, si chiar si intre cei care s-au ”integrat”,  via lira sterlina,  si englezi exista prapastii nevorbite. Ca prin branza, prin granitele (care granite? ) UE islamul a intrat si s-a proptit in capitalele europene. Ba chiar cu garantia lor. Sigur ca toate drumurile duc la aceste comunitati, cand e vorba de atentate ca cele din Paris, Londra sau Manchester. Dar Theresa May, Merkel sau Macron ii spun bratului inarmat al statului (inarmat, adica suma de metode ce trebuie puse in practica in caz de atentate la viata cetatenilor) sa lase mana moale, dascalindu-ne, inclusiv pe serviciile secrete, ca raul inseamna intoleranta noastra, propriile prejudecati, stereotipii. Nu cu multa vreme in urma, sa auzi ca in Paris sau in Londra sunt ucisi oameni pe capete parea de domeniul filmelor SF. Acum, in orasele-far ale Europei e liber la sange, singurul adevar cu care trebuie sa traim. Dar de ce sa traim cu spaima, se intreaba oamenii? Pentru ca lupta antitero e complexa, raspund aceiasi May, Merkel si Hollande. Atat de complexa incat nu stim impotriva cui s-o ducem.

Londra ridica alerta, Paris o prelungeste

Premierul Theresa May a anuntat ca nivelul de alerta terorista a fost ridicat de la ”grav” la ”critic”, ceea ce reprezinta nivelul maximal in aceste conditii. Ministerul Apararii a primit verde pentru operatiunea Temperer, adica un dispozitiv de 5100 de militari care vor asigura misiuni de siguranta in spatiil epublice, degrevand fortele politienesti de misiuni statice in favoarea unora mai mobile (patrule, filtre, razii etc). Ministerul va trebui sa gaseasca un numar de soldati imediat disponibili pentru marile orase, o problema pentru Fortele Terestre ale unei armate a carei unitati sunt angajate in Afganistan, Irak, Siria. In Franta, parlamentul va fi sesizat pentru prelungirea starii de urgenta pana la 1 noiembrie. Actuala stare de urgenta expira in 15 iulie. Franta este sub acest regim incepand cu 14 noiembrie 2015, dupa atacurile teroriste din Paris si Saint-Denis.

author avatar
Tudor Borcea
921 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger