AcasăNewsFeriti-va de Cryptolocker, virusul care va taxeaza cu 300 de euro!

Feriti-va de Cryptolocker, virusul care va taxeaza cu 300 de euro!

Un nou  virus bantuie pe net si se infiltreaza in calculatoare sau terminale mobile, blocand fisiere si cerand 300 de euro pentru accesul la ele.

Daca pe ecranul PC-ului apar aceste imagini, este prea tarziu: sunteti avertizat ca vi s-au blocat fisierele, apoi vi se cere plata deblocarii

Amenintarea informatica se numeste Cryptolocker, un virus informatic ce blocheaza accesul utilizatorului la fisierele din computer si solicita bani in schimbul deblocarii lor. Virusul afecteaza, in Romania, deopotriva organizatii si utilizatori individuali. Potrivit datelor Bitdefender, disponibile in produsele instalate, in Romania sunt identificate zilnic trei-patru tentative de infectie, iar frecventa acestora este in crestere. Virusul a fost semnalat prima data la noi in urma cu aproximativ trei saptamani. Cele mai multe tentative de atac au fost inregistrate pana acum in SUA, Germania si Marea Britanie.

Blocheaza si programele de salarii

Amenintarea se propaga prin intermediul fisierelor atasate in email-uri spam care, odata accesate, descarca si ruleaza in computer virusul Cryptolocker. Reprezentantii Bitdefender avertizeaza ca pericolul pe care acest software il prezinta consta in faptul ca poate face inaccesibile fisiere importante in organizatii, precum cele financiar-contabile sau alte documente confidentiale sau secrete. Mai mult, schema utilizata pentru criptare este foarte puternica. Practic, odata afectat, utilizatorul de computer nu-si va mai putea recupera datele criptate decat dupa plata sumei cerute de hackeri, de aproximativ 300 de euro.

Ataca si Microsoft Office

Cryptolocker cripteaza documente in formate comune, inclusiv cele realizate in Microsoft Office sau baze de date tip Access. Specialistii avertizeaza ca virusul utilizeaza un mecanism de criptare foarte bine pus la punct, care functioneaza pe orice tip de fisiere. Criptarea puternica prin cheie publica si decriptarea prin cheie privata fac imposibila din punct de vedere tehnic recuperarea datelor de pe computerul infectat. Odata instalat in calculator, virusul se autoadauga in lista de programe pe care sistemul de operare le incarca de fiecare data cand utilizatorul foloseste calculatorul.

Controleaza de la distanta

Inflitrat in sistem, Cryptolocker incearca sa stabileasca o conexiune web cu unul dintre serverele de unde este controlat, iar acesta genereaza o cheie publica si una privata pentru a cripta fisierele si apoi pentru a cere bani de la victime. Criptografia cu pereche de chei publica-privata foloseste doua chei diferite: una publica prin care sunt criptate fisierele si alta privata, care le decripteaza. Cheia publica permite oricui sa cripteze fisiere in numele utilizatorilor de computer, dar acestia le pot decripta doar cu ajutorul cheii private, iar aceste informatii sunt livrate de hackeri, insa contra cost.

Protectie

Pentru a va proteja de infectia cu acest virus va recomandam folosirea unei solutii de securitate performante si actualizate, deoarece protejeaza chiar si impotriva versiunilor necunoscute ale virusului. De asemenea, va recomandam sa nu accesati fisierele executabile primite pe email si sa evitati accesarea link-urilor suspecte.

author avatar
Arpad Dobre
1.202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger