Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Femeie ucisa de o masina Uber autonoma

Femeie ucisa de o masina Uber autonoma

Autor:

Un autovehicul fara sofer a fost din nou implicat intr-un accident mortal. Tragedia a avut loc in orasul Tempe (Arizona, SUA) si pune iar in discutie fiabilitatea acestei tehnologii. Este vorba de primul accident mortal implicand o masina autonoma si un pieton.

 

uber 720x404 Femeie ucisa de o masina Uber autonoma

Uber a suspendat testele masinilor fara sofer dar este clar ca aceasta tehnologie mai are mult pana sa ofere siguranta in trafic

Victima este o femeie in varsta de 49 de ani si a fost lovita de masina Uber in momentul in care traversa strada in afara trecerii de pietoni. A murit la spital din cauza traumatismelor. O ancheta a fost deschisa de Directia Nationala pentru Siguranta Transporturilor din SUA (NTSB). Potrivit Uber, ”masina era in mod autonom in momentul in care a avut loc coliziunea, cu un operator aflat in spatele volanului”, dar care, din motive inca necunoscute nu a intervenit sau nu a avut timp sa intervina. Masina rula cu 65km/h si nu a franat inainte de a lovi femeia. Uber a anuntat ca suspenda programul sau de testare a vehiculelor fara sofer si ca va ”colabora deplin cu autoritatile locale in cadrul anchetei”. Uber facea teste similare in Pittsburg, San Francisco si Toronto (Canada). Uber, ca si alte companii ce ofera limuzine cu sofer sau taxiuri, are un interes crucial in dezvoltarea autovehiculelor autonome, tinand cont ca majoritatea costurilor sunt legate de remuneratiile soferilor, o cursa tehnologica in care sunt investite sume uriase de bani pentru punerea la punct a unui autoturism autonom sigur. Recent, General Motors, a cerut autoritatilor americane autorizatia sa testeze o masina fara volan si pedale, in cadrul programului sau de dezvoltare a unui vehicul autonom pe care vrea sa-l puna in practica in 2019. Paradoxal, partizanii masinilor autonome estimeaza ca aceasta tehnologie poate diminua numarul de accidente rutiere datorita faptului ca este mai fiabila si precisa decat fiintele umane. Deocamdata, este greu de prevazut consecintele acestui accident dar pentru constructori miza este evitarea innaspririi legislatiei, mai ales in momentul in care in mai multe state americane autoritatile s-au aratat din ce in ce mai deschise vehiculelor autonome. ”Aceasta tragedie demonstreaza clar ca masinile autonome mai au mult drum de parcurs pana a fi suta la suta sigure pentru pasageri, pietoni si soferii din trafic”, a reactionat senatorul democrat din Connecticut, Richard Blumenthal. O alta problema care se va pune, odata cu sosirea pe strazi a masinilor autonome, va fi una juridica. Odata ce masina poate lua decizii, cine va raspunde? In cazul cand un accident este inevitabil, ce primeaza: protejarea persoanei din masina, celei prezente in alta masina in trafic sau a pietonilor?


1 Comentariu la Femeie ucisa de o masina Uber autonoma

  1. Sanzian

    Mai fiabila in caz analitic nu si impredictibil… Asta face diferenta om, masina, robot.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!