AcasăNewsFelix Banila, propus pentru sefia DIICOT, interviu la CSM

Felix Banila, propus pentru sefia DIICOT, interviu la CSM

Procurorul pe care Tudorel Toader l-a propus pentru prima functie in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizate si Terorism a venit marti dimineata la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a sustine interviul in fata Sectiei de procurori de la CSM.

„Ma recomanda cei peste 20 de ani de activitate, experienta profesionala pe care o am si am acumulat-o pana la momentul de fata. Si cred ca am toate calitatile necesare ocuparii acestei functii”, a afirmat cu convingere Banila, in cursul diminetii, la sosirea la sediul CSM.

Dupa ce il vor asculta pe Felix Banila, specialistii CSM vor cumpani si vor emite un aviz. Procedura spune ca seful DIICOT se numeste de catre seful statului, la propunerea ministrului Justitiei, cu un aviz din partea CSM.

Propunerea ca Banila – procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau – sa preia sefia DIICOT fusese tirmisa de ministrul Justitiei la CSM inca din 14 mai. Pana sa fie ales Banila, in competitia pentru prima functie in cadrul Directiei se aflase si actualul procuror-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

sursa foto: zdbc.ro

author avatar
Cristina Stefan
156 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru eliminarea deficienţelor existente in aplicarea JUSTITIEI in Ro este necesară, DEPOLITIZAREA (decuplarea ei de sistemul politic ticalosit) sau respingerea amestecului deciziei politice in functionarea sistemului judiciar. Drept urmare normele ce reglementează “compoziţia” ,structura Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) precum şi unele proceduri judiciare trebuie revizuite astfel:
    Componenţa C.S.M. trebuie sa asigure “conectarea sau racordarea” justiţiei la nevoia socială de dreptate si ordine publică firească. Pentru aceasta este necesar ca cei 25 de membri să fie aleşi pe un termen de 3 ani, un singur mandat (unii cu prezenţă permanentă-funcţie de nevoile impuse de buna funcţionare a structurii, alţii doar atunci când sunt necesare, consultări, dezbateri ori adoptari de hotărâri în plen). Din motive de obiectivitate si eficienta se impune ca structura C.S.M. să aibă urmatoarea componenţă;
    – 14 jurişti competenti si integri (situaţi pe funcţii de execuţie sau de comandă-conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani în structurile respective) desemnaţi de către colegiile de conducere din fiecare minister important ,agentie importanta şi de catre liderii lor de sindicat ;
    – 2 şefii ai direcţiilor de personal (cadre) din M.J. şi respectiv din Parchetul General;
    – 3 membrii desemnaţi de colegiile de conducere ale Poliţiei Romane, S.R.I. şi S.I.E.;
    – 1 membru desemnat de forul superior al I.N.M.;
    – 1 membru din partea Uniunii Barourilor de Avocaţi din România;
    – 2 membri desemnaţi de Universităţile de Drept din România care se clasează în primele 2 locuri datorită numărului mai mare de absolvenţi admişi la I.N.M. în ultimii 5 ani;
    – 1 membru marcant desemnat de Clubul Roman de Presă;
    – 1 membru desemnat de instituţia Avocatul Poporului a cărui rol activ în societate lipseşte cu desăvârşire, deoarece are un statut confuz competenţele sale nu sunt clar delimitate, administrative sau de justiţie.
    Inspectiile judiciare pentru judecatori si procurori din C.SM. trebuie sa ramana cu acelasi statut existent in prezent.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger