AcasăNewsFBI, calare pe presa Kremlinului

FBI, calare pe presa Kremlinului

ITAR-TASS: MOSCOW, RUSSIA. JUNE 11, 2013. Russia's president Vladimir Putin meets with the team of Russia Today news channel. (Photo ITAR-TASS / Mikhail Klimentyev) (Newscom TagID: tassphotoslive437244.jpg) [Photo via Newscom]

Washington, via ministerul american al Justitiei, a cerut postului tv Russia Today sa-si declare activitatile din SUA, statia denuntand un ”razboi” dus de autoritatile americane impotriva mass-media rusa.

Practic, ministerul american al Justitiei a facut din nou presiuni asupra unei media pe care o considera ca un instrument de propaganda al Moscovei, cerandu-i sa se supuna legii FARA (Foreign Agents Registration Act).

Margarita Simonian redactorul sef RT si Sputnik nu ii convinge delor pe americani ca n a mancat usturoi de la Kremlin

Instituita in 1938 pentru a identifica sursele de propaganda naziste in SUA, legea obliga orice societate reprezentand o tara, organizatie sau un partid strain sa-si declare activitatile autoritatilor americane. ”RT este pe cale sa-si consulte avocatii pentru a examina cererea”, a declarat purtatorul de cuvant al postului, Anna Belkina, in timp ce redactorul sef Margarita Simonian a condamnat un razboi pe care autoritatile SUA il duc impotriva presei ruse. RT este frecvent acuzata de Washington ca serveste scopurilor propagandistice ale Kremlinului, fiind si pusa in discutie, la inceputul anului, intr-un raport al serviciilor de informatii amereicane cu privire la ingerinta Moscovei in campania prezidentiala din SUA. RT dispune de canale ce difuzeaza in mai multe limbi, cu misunea (oficiala) de a furniza un ”punct de vedere alternativ” si o ”prezentare a pozitiei rusesti” in fata telespectatorilor straini. Si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat ca, pentru el, RT si Sputnik, sunt ”organe de propaganda”. In privinta Sputnik, entitate multimedia ce functioneaza in zeci de tari, FBI a deschis o ancheta pentru a afla daca agentia functioneaza ca un organ nedeclarat de propaganda si daca violeaza FARA. In cadrul anchetei, agentii FBI l-au interogat pe un fost jurnalist Sputnik, acreditat la Casa Alba, Andrew Feinberg si au examinat corespondenta interna a agentiei. Anterior, Feinberg a publicat o carte despre munca sa la Sputnik, pe care a intitulat-o ”Viasa mea la o retea propagandistica rusa”. Simonian, care conduce si Sputnik, a declarat ca ia in calcul un ”raspuns simetric” pentru SUA, denuntand o ancheta ”dezgustatoare” a FBI.

author avatar
Tudor Borcea
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger