AcasăNewsFarmacia, noua retea de socializare

Farmacia, noua retea de socializare

Nu ai trecut azi pe la farmacie? Esti sociopat, nu esti conectat, nu esti in gasca, nu esti ”in”, esti ”out”. Esti analfabet fuctional, iti bati joc de sanatatea ta, cand vindecarea e peste drum. Un Eldorado publicitar. Urmatorul pas ar fi pauzele publicitare pentru pompe funebre, ca in rest le-am facut pe toate.

De 26 de ani ne ploua in casa si e mizerie, de aceea cu sanatatea stam prost. Nu ca am fi stat vreodata bine, in istoria noastra multi milenara. Si acum ducem lupte grele cu urmasii legiunii romane H2O, cu urmasii oastei paganului Sapun al II-lea, cu cei ai perfidelor divizii ale ordinului Pastei de Dinti sau cu blindatele generalului Detergent. Nemaivorbind ca, dupa 23 august 1944, orice tentativa de infiltrare a serviciului secret Water Closed a fost ucisa din fasa, la sate. Dar am stat ca brazii in furtuna, pe aici nu se trece. Nu ne-au cucerit. Nu ne-au tulburat din doinit. In cantec si mugur de fluier  au crescut leganat, precum serpii fakirilor, atractii live pentru tinerii medici occidentali: paduchii, raia, hepatita A, scarlatina, TBC-ul, patologii dermatologice de mult uitate in alte parti de lume, asta asa, la prima  strigare. Dar nici nu reparam, sa nu ne mai ploua, nici nu tragem cu pusca in scripcarii destepti de pe acoperis care ne tot fura tiglele. Tot bolim,  cu un ochi la televizor, Vechiul Testament al romanului, si altul pe binomul smartphone- shaorma, Noul Testament al romanului. La capitolul Sanatate, versetul Farmacii, noii evanghelisti, publicitarii,  au deja la activ munti de pravile, de i-ar fi invidiat pana si raposatul Bartolomeu Anania care numai lenes la scris nu se poate spune ca a fost. Avem, va sa zica,  farmacii garla. De pilda, daca vrei sa iesi la o plimbare de ihnalat noxe si poluare fonica pe soseaua Stefan cel Mare din Capitala, e plin de ele. Le pierzi numarul. Pe undeva e explicabil in cazul pacientului numit Romania. Care a avut norocul sa scape viu din spitale isi mai lungeste  zilele colindandu-le. Cu folos sau nu, cui ii pasa? A dat banul? Vorba aia, sanatate!

Ei, dar reclama e sufletul comertului, pana si un rahat invelit cu altul e vandabil, daca bati fierul cat e cald in lungile pauze publicitare de la televizor. Pe vremuri publicitarii romani erau parca mai creativi, isi bateau mintea pentru un clip. Acum se intrec in a face din alb, negru si mai ales din negru, alb de maniera unui scenariu pentru filme cu prosti. Zilnic, niste ciocanitori ticnite iti baga cu polonicul in creier ideea ca farmacia asta nu mai e, neica, spiteria severa de altadata, unde veneau oameni bolnavi sa ia doctorii. Nu, acu e un must-have, ca Facebook. Un loc de socializare unde afluiesc febril oamenii din zona, un fel de poiana a lui Iocan. Ai, n-ai treaba, dai o raita pe la farmacie. Mai schimbi o vorba, o barfa, chicotind complice, in timp ce esti tinut la curent cu preturile cele mai mici din lume. Esti trendy. Sarpele lui Esculap a fost inlocuit cu cruci multicolore care pulseaza in noapte ca la intrarea unui mall. Fireste, medicamentele sunt miraculoase. Batrani anchilozati iau doua hapuri si apoi joaca cazaciocul. Dintii se albesc ca ai Shakirei, dintr-un condei. Abia astepti sa iei o raceala, pilulele minune iti transforma boala in distractie. Ficatul? Ti-e bun de transplant, garantat. Abia ce-ai intrat in farmacia minune si deja scapi de micoze, infectii, matreata si alte necazuri. Iesi alt om, rosu-n obrajori, ca cei zece leprosi vindecati de Iisus. La tv, voci feminine iti sopotesc preocupat, pretios, doct si protector avantajele acestor izvoare ale tamaduirii. Ca la Teleenciclopedia, ti se vorbeste suav despre supozitoare sau tampoane ca despre taina lucrurilor si originea universului. La atari suse era normal sa fie cooptati si indragiti actori precum  Stela si Arsinel. Ea, neobosita si inoxidabila, precum Hillary Clinton in campanie. El, june prim, verde ca Margelatu. Deci, nu dati banii pe prostii si veniti in farmacii. Mumii sa fiti, aici gasiti tinerete fara batranete si viata fara de moarte, ca in minunatul basm cu pricina. Numai ca ”Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte este singurul, dar singurul basm in care Fat Frumos moare si nu mai invie. Cititi cu atentie produsul.

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger