Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Fake news, faza pe moarte si inviere

Fake news, faza pe moarte si inviere

Autor:

Scopul justifica mijloacele? Numeroase intrebari apar dupa inscenarea asasinatului jurnalistului rus disident Arkadi Babcenko. Pentru Ucraina, raspunsul este ”da”. ”Moartea” lui Babcenko era indispensabila. Altii denunta o manipulare toxica ce pune benzina pe carbunii teoriilor complotiste.

 

fake news Fake news, faza pe moarte si inviere

Serviciile secrete ucrainene (SBU) au justificat aceasta punere in scena prin aceea ca astfel a fost arestat cel ce urma sa-l execute pe Babcenko, critic virulent al Kremlinului. Asasinatul, a acuzat SBU, a fost comanditat de Moscova care avea pe lista 30 de persoane din Ucraine ce trebuia eliminate. In timp ce Moscova a denuntat o noua provocare anti-rusa. Organizatia Reporters Sans Frontieres a condamnat o simulare ”inimaginabila” si ”o noua etapa in razboiul informational intre Kiev si Moscova. UE a cerut Ucrainei ”mai multe detalii” cu privire la aceasta operatiune speciala.

Pe cine sa crezi?

Spectaculoasa inviere a lui Babcenko arata pana unde poate fi folosita mass-media in situatii de tensiune si zone de conflict, ambele valabile in cazul Ucraina-Rusia, dupa declansarea conflictului in estul separatist ucrainean. In Rusia si Ucraina, jurnalistii sunt expusi unui razboi de propaganda. Trebuie crezuta varianta ucraineana? Multi uita ca serviciile secrete ale Kievului au fost formate la aceeasi scoala cu cele rusesti: KGB. In momentul cand, oficial nota bene, Babcenko este asasinat si declarat mort iar la scurt timp, tot oficial, este viu, credibilitatea autoritatilor politienesti si judiciare ucrainene apare, evident, serios stirbita.

Strategia minciunii

Este de inteles ca SBU sa intinda o capcana comanditarilor unui asasinat. Dar orchestrarea unei asemenea puneri in scena, in care au fost implicati jurnalisti, familia lui Babcenko si mass-media, este un fake-news toxic si o bomba cu ceas.In primul rand ca alimenteaza din greu adeptii teoriilor complotului. Adeptii fake-news (impotriva carora toti politicienii afirma ca lupta din greu) isi freaca mainile vazand mass-media cum joaca pe tigaia incinsa si pacalita mai ceva ca la popa-prostu. In al doilea rand, din aceasta strategie a minciunii, Kremlinul iese intarit. Strategia minciunii si a multiplicarii fake-news sunt motoarele Kremlinului intr-o serie de conflicte cu democratiile din Occident: anexarea Crimeii, doborarea zborului MH-17 deasupra Ucrainei, afacerea Skripal,ingerintele in alegeri…La un an inaintea alegerilor prezidentiale din Ucraina, Kievul s-a lansat intr-o manipulare a informatiilor fara precedent. Dupa ce Babcenko a murit si apoi a inviat, orice se poate intampla. Orice i-ar face jocurile lui Vladimir Putin.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!