AcasăNewsFacebook, ingenuncheat la ordinul lui Soros

Facebook, ingenuncheat la ordinul lui Soros

Este a doua decada a lunii ianuarie, iar din Elvetia se transmite un mesaj ce abia de Paste va fi pe deplin constientizat. Miliardarul George Soros s-a folosit de Forumul Economic de la Davos pentru a-l urechea pe Mark Zuckerberg, co-fondatorul si directorul executiv al colosului Facebook. La momentul in care a facut acele declaratii, doar elita planetei (din care face parte si Soros) stia ce tsunami urmeaza a se produce. Un grup restrans a decis sa taie din aripile avantului libertin al acestor retele de socializare, devenite unelte antiglobalizare tot mai greu de controlat.

Asadar, 2018 a debutat cu un anunt ce prevestea un adevarat cataclism: Facebook, Google si alte companii din IT reprezinta o amenintare la adresa democratiei, avertiza puternicul George Soros: „Facebook si Google exploateaza mediile sociale si provoaca multe probleme. Proprietarii acestor platforme se considera stapani ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideii de a-si pastra pozitia dominanta in piata. Este doar o chestiune de timp pana cand dominarea globala a monopolurilor din industria IT va fi intrerupta”.

„Au zilele numarate!”

Pe fata si in mod direct, George Soros ameninta: „Davos este un loc bun pentru a anunta ca zilele Facebook si Google sunt numarate!”. Miliardarul in varsta de 87 de ani ii declara razboi lui Zuckerberg si lansa, astfel, primul atac: „Facebook ii determina pe oameni sa renunte la autonomia lor de gandire. Acest lucru are consecinte negative de mare anvergura asupra functionarii democratiei, in special asupra integritatii alegerilor. Este necesar un efort real pentru a evalua si apara ceea ce John Stuart Mill numea «libertatea de gandire». Exista posibilitatea ca, odata pierduta, oamenii care cresc in era digitala sa aiba dificultati in recastigarea acestei libertati. Oamenii fara libertate de gandire pot fi usor manipulati. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor; a jucat deja un rol important in alegerile prezidentiale americane din 2016”.

Asadar, intr-un singur discurs, George Soros atingea toate elementele ce compun povestea din prezent: Facebook, libertate de gandire, manipulare, alegeri prezidentiale, influentare. N-au trecut decat doua luni, si lumea intreaga vede cum imperiul Facebook este sfasiat de haite infometate ce s-au aruncat asupra lui. Cambridge Analytica este doar baza scandalului, dar cu fiecare piesa descoperita se contureaza un puzzle ce confirma spusele „Oracolului” Soros.

Zuckerberg audiat. Atat?!

Profetiile de la Davos s-au adeverit, iar dezvaluirile din dosarul „Cambridge Analytica” (compania britanica a pus mana pe datele personale a aproape 90 de milioane de utilizatori Facebook) nu fac decat sa paveze terenul pentru etapa a doua. A reglementarilor ce se impun, asa cum cerea Soros: „Reglementarea si impozitarea le vor duce la pierzanie pe Facebook si Google! Companiile de media sociale isi induc in eroare utilizatorii prin manipularea atentiei si directionarea acesteia spre propriile scopuri comerciale”.

Luni, Mark Zuckerberg a mers la Capitol Hill pentru a da explicatii in scandalul anului, iar marti a fost audiat si in Senat. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca perspectiva unor legi care restrictioneaza Facebook este putin probabila; sunt prea putini parlamentari care doresc cu adevarat sa lupte impotriva unei probleme atat de complexe (deci nu exista vointa politica), iar pe de alta parte se face si un lobby extrem de puternic de catre firmele din domeniul IT.

Cum zilnic apar noi elemente in scandalul Cambridge Analytica – Facebook, impactul final este asteptat abia peste cateva luni. Si putem avea parte de o surpriza uriasa, dupa cum avertizeaza presa de peste Ocean.

Audieri test pentru Zuckerberg

Patronul si fondatorul Facebook este audiat astazi de catre comisiile Comertului si Justitiei din Senatul american pe teme privind protectia datelor personale si lupta impotriva manipularii politice.

„Nu am facut suficient sa impiedicam ca aceste instrumente sa fie folosite in mod rau intentionat (…). Nu ne-am dat seama de cat de mari sunt responsabilitatile noastre si a fost o eroare grava. Este eroarea mea si imi pare rau”, se arata in textul pregatit de  Mark Zuckerberg. Dar faptul ca Zuckerberg isi face ”mea culpa” in fata politicienilor nu schimba datele scandalului in care este implicat Facebook. Si nici determinarea parlamentarilor americani, montati impotriva gigantului social-media, pe fondul presiunilor din ce in ce mai mari in favoarea unei mai mari reglementari a sectorul social-media.Trei puncte majore vor fi abordate la audieri. Unul: laxismul Facebook cu privire la datele utilizatorilor. Aici , Zuckerberg trebuie sa raspunda cum datele a zeci de milioane de utilizatori au putut fi colectate de catre firma de marketing politic Cambridge Analytica. Facebook este acuzat ca a abordat lejer protectia acestor date si a intarziat sa intervina, mentinand o ambiguitate cu privire la parametrii de confidentialitate. Doi: Facebook, precum si Twitter si Google, este acuzat ca a lasat proliferarea de ”fake news” si alte publicatii destinate sa manipuleze opinia publica in timpul campaniei prezidentiale americane din 2016 (pentru a favoriza alegerea lui Donald Trump). Cele trei companii au recunoscut ca au identificat pe platformele lor mesaje, conturi, pagini provenind de la Internet Research Agency, institutie considerata de justitia americana drept o ”ferma de trolli” a Kremlinului pentru a inunda retelele sociale cu mesaje asupra unor subiecte polemice (arme, imigratie, religie…). Potrivit Facebook, peste 120 de milioane de utilizatori au vazut aceste tipuri de continut. Trei: necesitatea conformarii mondiale a Facebook cu regulamentul general cu privire la protectia datelor (GDPRD) introdus luna trecuta de catre Uniunea Europeana. Aceste audieri vor fi un adevarat test pentru Mark Zuckerberg (33 de ani) si pentru reteaua social-media pe care a creat-o si care revendica astazi peste doua miliarde de membri.

author avatar
Cristina Elvira
1.703 afisari

1 COMENTARIU

  1. După Banca Angliei domnul Soros a ajuns să lupte împotriva Facebook ? Considerați aceste „evoluții” unele adaptate progresului științific ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger