Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Facebook ajunge sac de box

Facebook ajunge sac de box

Autor:

Publicitate politica si contracte cu zeci de producatori de smartphones prin care le-a oferit acces la datele utilizatorilor sau sunt alte doua bile negre stranse de gigantul social-media, dupa scandalul Cambridge Analytica.

 

facebook Facebook ajunge sac de boxStatul Washington a anuntat luni ca va da in judecata Facebook si Alphabet, casa mama a Google, pe care le acuza ca au violat legea finantari campaniilor electorale deoarece nu au fost capabile sa indentifice cumparatorii de publicitate electorala. Bob Ferguson, procurorul general al statului Washington, a declarat ca doreste sa obtina sanctiuni contra celor doua companii pentru ca nu au dezvaluit cumparatorii de spatii publicitare in cadrul alegerilor incepand cu 2013. Candidati la alegeri si grupuri politice au platit circa 3,4 milioane de dolari pentru publicitate electorala la Facebook si 1,5 milioane de dolari la Google in ultimii zece ani, potrivit lui Ferguson.

Spre deosebire de majoritatea jurisdictiilor din Statele Unite, incepand cu anii 1970, Washingtonul a avut o lege care impunea agentilor de publicitate sa spuna cine plateste pentru publicitate politica. In alte state, aceasta sarcina este responsabilitatea cumparatorilor insisi. Reclamele cu caracter politic au devenit un subiect sensibil dupa acuzatiile de interferenta a Rusiei in alegerile americane din 2016.

Date personale oferite ilegal

Anterior, presa americana a acuzat Facebook ca partajat datele utilizatorilor, fara acordul lor, cu zeci de fabricanti de smartphone. Aceste firme au avut acces nu numai la datele utilizatorilor acestor aparate dar si la datele prietenilor lor. “Pentru atingerea obiectivului de a deveni reteaua de socializare online dominanta la nivel mondial, Facebook a semnat acorduri prin care le-a permis producatorilor de telefoane mobile si de alte dispozitive acces la un volum mare de date personale ale utilizatorilor. Facebook a semnat, in ultimul deceniu, parteneriate pentru schimburi de date personale cu cel putin 60 de producatori de dispozitive smartphone – printre care se numara Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft si Samsung -, inainte ca aplicatiile Facebook sa devina accesibile sistematic pe telefoane inteligente, au declarat oficiali din cadrul companiei. Acordurile au permis companiei Facebook sa isi extinda activitatile, iar producatorii de telefoane inteligente le-au putut oferi clientilor functii populare pe reteaua de socializare online, precum mesageria, butonul de «aprecieri» (like) si acces la adrese de email”, arata presa americana ( The New York Times). Acordurile au permis Facebook sa isi extinda prezenta si au permis producatorilor de dispozitive sa ofere clientilor lor servicii precum cele de mesagerie, butoane like si agende cu adrese. Amploarea parteneriatelor nu a fost cunoscuta pana acum si provoaca ingrijorari legate de protejarea de catre Facebook a datelor personale, precum si de respectarea unui ordin din 2011 al Comisiei Federale pentru Comert referitor la consimtamant. Facebook a respins aceste acuzatii.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!