AcasăNewsFabulos: Au condamnat rabinii un maidanez la moarte prin lapidare?

Fabulos: Au condamnat rabinii un maidanez la moarte prin lapidare?

Foto: Tzvika Tishler - Ynet

Site-ul israelian Ynet informa pe 16 iunie, ca un tribunal rabinic din Ierusalim a condamnat un caine maidanez la moarte prin lapidare. Adica sa fie ucis cu pietre. Potrivit sursei, judecatorii ar fi suspectat ca animalul este reincarnarea unui celebru avocat laic care ii insultase cu 20 de ani in urma.

Foto: Tzvika Tishler - Ynet

Dar povestea este mai complexa, scrie Slate.fr. Sau falsa? Oricum, este pur si simplu fabuloasa si a facut inconjurul lumii.

Prima versiune: cainele a fost condamnat

Potrivit site-ului Behadrei Hadarim citat de Ynet, cainele a intrat in tribunalul rabinic insarcinat cu litigiile economice ale cartierului ultraortodox Mea Shearim, speriindu-i pe cei care se gaseau in tribunal si a refuzat sa se dea dus in ciuda eforturilor acestora.

Unul dintre judecatori si-ar fi adus aminte atunci ca un celebru laic care insultase tribunalul cu 20 de ani in urma fusese blestemat de judecatori, care jurasera sa vada spiritul sau incarnat intr-un caine, considerat un animal impur de iudaismul tradutional, subliniaza BBC News. Avocatul respectiv a murit acum cativa ani. Agentia France Presse subliniaza ca anumite scoli de gandire iudaice cred in transmigratia sufletelor.

Unul dintre judecatori, care nu a inghitit ofensa, ar fi condamnat deci animalul la moarte prin lapidare, si ar fi adunat copii din cartier sa execute sentinta. Dar cainele a reusit in cele din urma sa scape.

Ynet sublinia ca un membru al consiliului municipal din Ierusalim a trimis o scrisoare ministrului Justitiei cerandu-i „sa se ocupe de criminali”. Organizatia pentru protectia animalelor Let Animals Live a depus o plangere la politie impotriva rabinului Levin. Peta, o organizatie de protectie a animalelor americana, a declarat intr-un comunicat citat de agentia israeliana Ma’an: „Condamnand un animal nevinovat la o moarte dureroasa, pentru un motiv atat de absurd, tribunalul rabinic nu numai ca s-a decredibilizat, dar a si violat unul dintre cele mai importante pricipii ale iudaismului, care interzice sa aplici o suferinta oricarei vietuitoare”.

A doua varianta: nu a fost condamnare, dar copiii au fost intaratati

Responsabilul tribunalului, rabinul Abraham Dov Levin, a dezmintit ca ar fi cerut lapidarea cainelui, dar un membru al tribunalului a confirmat informatia pentru Ynet: „Sentinta a fost dictata de rabini din cauza greselii sale in fata tribunalului. Ei nu au dat o decizie oficiala, dar au ordonat copiilor din cartier sa dea cu pietre in el ca sa-l faca sa plece. Rabinii nu au cinsuderat asta ca un act de cruzime fata de animal, ci mai curand ca un mijloc pentru ‘a se razbuna’ asupra spiritului care intrase in sarmanul caine”.

A treia versiune: o poveste total deformata

Potrivit mai multor bloguri, ziarul israelian Ma’ariv – unul dintre cele care a publicat stirea – a publicat o dezmintire, citand cuvintele rabinului Abraham Dov Levin, care a explicat ca nu exista nici o baza logica sau teologica pentru a maltrata un caine.

Intr-un comunicat (tradus de acest blog in engleza cu  Google Translate), rabinul a precizat ca maidanezul era de fapt o catea, si insarcinata in plus, si ca tribunalul apelase pur si simplu la serviciile primariei pentru a da afara cainele care pur si simplu refuza sa iasa. Copiii din imprejurimi, probabil obisnuiti cu cainii, s-ar fi bucurat de prezenta sa, de unde strigatele si aplauzele lor.

Agentia France Presse a trimis de asemenea un mesaj catre media franceze:

„ATENTIE – ANULARE: Multumim pentru a fi anulat depesa din 17 iunie, bazata pe o informatie falsa raportata de media israeliene. Nu urmeaza nici o noua versiune///

author avatar
Matei Brancoveanu
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger