AcasăNewsFabrica de PUZ-uri din primaria lui Firea

Fabrica de PUZ-uri din primaria lui Firea

Desi scandalul privind spagile date la nivelul Primariei Capitalei si Consiliului General pentru avizarea unor Planuri Urbanistice Zonale este destul de recent, alesii locali ce conduc Bucurestiul nu s-au invatat minte. In noua era Gabriela Firea, aprobarile de PUZ-uri ce modifica regulamentul urbanistic de baza sunt date pe banda rulanta, mai abitir decat inainte.

Condamnarea la o pedeapsa de 4 ani de puscarie a lui Solomon Wigler, consilier personal al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (230.000 euro) pentru inlesnirea aprobarii unor PUZ-uri, nu a avut avut efectul scontat. Primarul Gabriela Firea si majoritatea din Consiliul General s-au abtinut de la aceasta practica a emiterii de exceptii de la Planul Urbanistic General (PUG) doar o scurta perioada, la inceputul mandatului. Apoi, dupa ce Ordonanta 100/2016 prin care Guvernul Ciolos transparentiza procesul de aprobare a PUZ-urilor a fost anulata in Parlament, la Primaria Capitalei s-a redeschis apetitul pentru emiterea de reglementari urbanistice specifice, individuale.

Mii de euro pentru un PUZ

Pe piata neagra, votul favorabil pentru aprobarea unui PUZ se plaseaza undeva intre 100.000-150.000 de euro. Ca sumele vehiculate ar putea fi cat se poate de reale o dovedesc scandalurile de coruptie Solomon Wigler si Doru Bostina (acesta din urma, ca avocat, a reusit performanta sa factureze unor clienti greci mita ceruta pentru facilitarea aprobarii unui PUZ). Poate ca nu toate avizele favorabile sunt purtatoare de spaga, insa este suficient ca sunt semne de intrebare privind corectitudinea si legalitatea acestui proces.

Firea a stat cuminte doar cateva luni

In anul 2016, dupa ce a fost aleasa primar al Capitalei, Gabriela Firea a fost cat se poate de prevazatoare in ceea ce priveste promovarea unor Planuri Urbanistice Zonale. In urma cu un an, asa cum am precizat, consilierul personal al lui Oprescu fusese arestat pentru incasarea a 230.000 de euro drept mita pentru aprobarea a trei PUZ-uri. Si mai era si scandalul dezvaluit de presa privind o mita asemanatoare ceruta de avocatul Doru Bostina unor constructori greci pentru a le obtine acelasi tip de aviz favorabil.

Gabriela<br > Firea şi a pus<br > semnătura pe<br > circa 300 de<br > planuri zonale

Asa ca, in perioada iunie-decembrie 2016, Firea nu a promovat nici macar un PUZ. In acea perioada mai era in vigoare si Ordonanta 100/2016 ce ii obliga pe consilierii locali sa isi argumenteze votul – favorabil sau negativ –  atunci cand se pronuntau asupra unui Plan Urbanistic Zonal. Incepand din februarie 2017 Firea a prins insa curaj. Probabil se stia ca Ordonanta 100/2016 urma sa fie respinsa de Parlament, fapt ce s-a si intamplat in aprilie. Asa ca circuitul PUZ-urilor s-a redeschis. De cel putin doua ori pe luna, Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism (CTATU) din Primaria Capitalei s-a intrunit pentru a supune procedurii de aprobare diverse proiecte ce depaseau caracteristile stabilite prin Planul Urbanistic General. Iar la fiecare sedinta s-au pus in discutie cate 10-15 PUZ-uri. Ceea ce inseamna ca intr-un singur an, 2017, primaria condusa de Gabriela Firea a avut de analizat oportunitatea aprobarii a peste 300 de proiecte.

Fabrica de PUZ-uri

Procedura a fost folosita din plin si in acest an. In doar doua luni si jumatate, consilierii generali s-au intrunit in 11 sedinte pentru a vota asupra unor PUZ-uri avizate in prealabil de primarul Gabriela Firea. Desigur, fiecare a votat cum a vrut (sau cum i s-a cerut) fara a-si explica votul. O adevarata uzina generatoare de influente, poate chiar si spagi. Caci, daca ar fi sa inmultim un „cadou” de 100.000 de euro cu un minim de 100 de PUZ-uri aprobate pe prietenii, ar iesi incredibila suma de 10 milioane de euro. Daca acest mecanism este real, in acest context se pot explica foarte multe lucruri. De pilda, de ce Primaria Capitalei (si aici este vina tuturor primarilor) continua din 2000 pana in prezent sa ii forteze pe investitori sa solicite PUZ-uri, cand mai usor ar fi fost sa se fi respectat legea si sa se fi realizat un nou Plan Urbanistic General. Mai ales ca cel actual este depasit, de multi ani, din toate punctele de vedere, dar mai ales legal, valabilitatea lui expirand inca din anul 2010. A existat si exista se pare un interes in a-i aduce pe cei ce investesc in proiecte de zeci si sute de milioane de euro sa ceara derogare de la PUG. Adica sa solicite celebrul PUZ, iar cu aceasta ocazie sa se „imprieteneasca” cu functionari ai Primariei Capitalei sau cu diversi consilieri generali.

author avatar
Andrei Coman
1.359 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger