AcasăNewsExtinderea NATO, o nebunie! Cineva vrea razboi!

Extinderea NATO, o nebunie! Cineva vrea razboi!

Americanii nu mai vor razboaie

Creata la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial din necesitatea de a asigura protectie natiunilor ingrozite de pericolul expansiunii sovietice, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord este, la 70 de ani de existenta, mai degraba un instrument care serveste altor interese. Si-a pierdut menirea undeva pe drum, lupta pentru cu totul alte idealuri si o face dincolo de granitele sale. De fapt, tocmai aici e buba, zice un fost ofiter american, L. Todd Wood, NATO baga batul prin gardul rusesc, cauta prilej de galceava, iar decontul e mai mereu semnat de soldatii trimisi in teatre de operatiuni inventate peste noapte.

Americanii nu mai vor razboaie

Cand presa americana ajunge sa critice extinderea NATO, devine clar pentru toata lumea ca vocea celei mai puternice natiuni trebuie ascultata. Ziaristii nu fac altceva decat sa publice mesajul strazii, iar dorinta oamenilor e legata de pace si prosperitate. Pace la ei, in SUA, prosperitate, asijderea. Washington Times scrie ca americanul de rand l-a votat presedinte pe Donald Trump tocmai pentru a opri implicarea tarii in razboaie indepartate, care nu-i ameninta securitatea sau interesele vitale. „Extinderea NATO pana la granitele Rusiei nu este ceea ce Trump a fost mandatat de popor sa faca”.

Putina istorie, pentru lenesi

Fost pilot de vanatoare in teatrele de operatiuni din Balcani, Wood cunoaste bine realitatea, stie cum stau lucrurile in aceasta regiune. Parerea lui e aceeasi cu a milioane de americani: „Inteleg de ce se simt amenintati est-europenii si cei din Caucaz, avand in vedere istoria lor si prezenta prelungita a Rusiei la frontiere. Dar, sincer, asta nu este problema noastra! A pune in linia intai vietile soldatilor americani pentru tari precum Ucraina sau Georgia, nu are sens deloc! Ceea ce facem este nebunie curata. Ganditi-va la urmatorul aspect – cum ar fi daca Texasul s-ar separa de SUA (a mai fost asta si inainte!) si Rusia va incepe sa-l inarmeze, ba chiar i-ar oferi garantii de securitate?! Cum te-ai simti, America? Sa nu uitam ca Rusia, ca natiune, si-a inceput existenta in Ucraina, pentru numele lui Dumnezeu! Abia atunci cand rusul kievan a fost infrant de Hoarda de Aur a tatarilor, printii s-au mutat spre nord, la Moscova. Le dauna expertilor nostri militari sa citeasca niste carti de istorie?”. Si un sfat pentru liderii NATO: „Incetati! Nu oferiti acestor natiuni speranta ca umbrela nucleara americana ii va proteja. Este mai bine sa se protejeze singuri, sunt liberi sa-si construiasca propriile aliante. De ce nu o alianta a fostelor republici sovietice? De ce trebuie sa fie Statele Unite umbrela asta?”.

Bucuresti who? Tbili… what?

Din pacate, la noi in tara inca mai exista ametiti care cred ca America va sari in foc pentru apararea Romaniei. In realitate, cea mai tare armata in lume va cantari indelung decizia daca merita sau nu sa intre in razboi pentru Bucuresti. Sau Tbilisi. Kiev. Sofia. Si alte capitale cu pretentii din zona. Washington Times crede ca a sosit timpul ca Europa sa isi infrunte de una singura temerile, caci prioritatile SUA sunt altele acum, in prag de 2020. „America nu trebuie sa fie protectorul lumii. Lasati oamenii sa se protejeze singuri! Barbatii si femeile americane nu ar trebui sa fie fortati sa-si riste viata pentru protectia Kievului sau a Tbilisului. Poate ca asta suna cam aspru, dar este adevarul curat! Destul! Opriti nebunia!”.

Ucraina, vazuta de la fata locului

In timp ce frati romani din Bucovina de Nord si Tinutul Hertei sufera sub bocancul persecutiei autoritatilor de la Kiev, politicienii si societatea civila bucuresteana nu mai pot de grija Ucraina. Ingerinta Moscovei in treburile interne ale Kievului, asta auzi peste tot unde se discuta politica externa, in schimb, niciun cuvant despre chinurile sutelor de mii de romani de acolo.

Fostul ofiter NATO explica in Washington Times ce inseamna, de fapt, Ucraina de azi. Un taram al coruptiei, in care granitele separatismului nu impiedica afacerile politicienilor verosi. „Patura de securitate americana poate avea un efect pervers, acela de a incuraja comportamentul agresiv, periculos. Ucraina si Rusia lupta intr-un razboi, asa ca nu vad de ce le da NATO sperante ucrainenilor ca vor adera la alianta?! Ati stiut ca un pilot al Fortelor Aeriene Americane a fost ucis intr-un exercitiu recent desfasurat in Ucraina? Coruptia este infricosatoare la Kiev, iar tara este dominata de o oligarhie egoista, care face bani pe ambele maluri ale granitei separatiste. Ucrainenii, la fel si georgienii, sunt oameni buni si merita sprijinul nostru pentru a-si realiza visele, dar este timpul sa se opreasca expansiunea NATO”. Altfel? Altfel, „Rusia ar fi fortata sa actioneze. Este o amenintare directa facuta de Putin. Si, sincer, nu au de ales. Orice lider rus ar trebui sa reactioneze astfel sau sa demisioneze. Opriti nebunia! Opriti impingerea Aliantei spre un conflict militar cu Federatia Rusa. Cineva vrea neaparat un razboi, unul foarte rau”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.100 afisari

5 COMENTARII

  1. Fostul ofiter american trebuia sa adauge si faptul ca s-a copt deja o alianta,deocamdata mascata,intre Germania si Rusia,aproape la fel ca in 1938=ribentropp-molotov,iar tarile est europene si nu numai se afla intr-o dilema,cum se pot apara singure daca din interiorul nato sunt tradati,doar americanii ne mai pot asigura apararea,insa nu se stie pana cand.

  2. Nu am crezut niciodata ca NATO va apara Romnia intr-un conflict militar, nu este adevarat, in al doilea razboi mondial ne-a parasit si ne-a lasat pe mana rusilor. Sunt prezenti aici pentru interesele lor, le-am platit 2% din PIB. Nu inteleg niciodata aceste mari puteri de ce se concentraza pe inarmari, conflicte, nu exista Diplomatia, negocierea, colaborarea economica, nu ar fi mai bune aceste lucruri ?. De ce sa ne omoram intre noi, nu ar fi mai bine sa colaboram. Am vazut ca UE si SUA ne fac corupti, nu noi nu suntem corupti, coruptia in Romania vine din afara ei. La noi se simuleaza coruptia, cu ajutorul justitiei, de aia se mizeaza pe justitie. Nu se poate. Noi suntem cei mai corecti in privinta derularii finantarilor de la UE.

  3. Bateți aratura! America nu garantează nimica. NATO garantează o armata de apărare comuna. În NATO, La mulți ani, îs 29 de state aliate și zeci de parteneri. Americanii ca membru fondator au atribuțiile lor în marea armata. Atât NATO cât și UE au fost ca un gând al ofițerilor americani din lagărele germane. NATO înființat în 49 ca o alianță Atlantic ce respecta libertățile democrația și granițele euroatlantice, a evoluat în timpul războiului rece, castigandu-l. Odată cu atacul Rusiei asupra avioanelor olandeze dar și a Ucrainei prin separarea abuziva a Crimeei, NATO și-a regăsit suflul un suflu pierdut după 30 de ani de la războiul rece și războiul SUA cu un soldat invizibil. Azi NATO e cea mai mare, fidela și puternica organizație din lume care sărbătorește 70 de ani de parteneriat militar.

  4. Ca peste ani de zile se poate pune problema aderării Georgiei sau Ucrainei la NATO e un fapt greu de produs deoarece cele 2 tari trebuie sa asigure pacea în zona. Mai repede vad Georgia în NATO decât Ucraina. Dar poate dura și 20 de ani dacă la noi a durat 14 ani. Ca România are și un parteneriat strategic profund cu SUA, se poate discuta. Dacă întrebi un american de pe strada nu știe unde e România, la fel cum noi nu putem localiza Letiția pe harta… Dar dacă întrebi un congresman o sa spună ca soldații americani vor apară România de bătăușii din rasarit?. Acum va întreb pe voi la Național-sunteți dispuși sa muriți pentru americani maine în caz ca Rusia invadează Alaska și spune ca e teritoriu rus precum Crimeea? În baza aceluiași parteneriat comun profund strategic? E când o sa va răspundeți o sa vedeți diferența.{întrebări retorice}
    -cunosc pactele înțelegerile și jocurile de acum 75 de ani când am rămas singuri.
    -azi tind sa cred în americani în baza parteneriatului deoarece condițiile sunt altele, timpul e altul. Mai repede e amenințată America de Rusia decât România.

  5. Despre neînțelegerile din alianță. Dacă ai tari puternice economic precum Germania care s-a bucurat de avans economic datorita planului Marshall, un plan venit sa ridice Germania din pulbere. Noi nu am avut asemenea plan strategic de evoluție economica cu SUA. Acum Germania sa nu contribuie la alianță cred ca în familie ? oricine contribuie pe măsură. Dacă noi putem, cu siguranță Germania poate triplu.Conducta de gaz e iar o problema strategica militara. Dacă e oprita, dacă e ☠ otrăvit gazul metan, dacă e folosita ca arma energetica, dacă e folosita conducta ca terorism economic în mijlocul alianței? Cum s-a și întâmplat dealtfel în Ucraina… Turcia la fel sa respecte alianță prin loialitate și nu prin dublu joc la 2 capete, arme rusești vs arme Nato, Washington și Moscova. Noi nu știm cum sa scăpăm mai repede de armele rusești. Alianță se poate dispensa de ei chiar dacă Turcia e principalul avanpost în Orient și singurul partener de credință islamica din Nato.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger