Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Expozitia ”Militari americani si francezi pe frontul romanesc in Marele Razboi”, vernisata in prezenta ambasadorilor Frantei si SUA

Expozitia ”Militari americani si francezi pe frontul romanesc in Marele Razboi”, vernisata in prezenta ambasadorilor Frantei si SUA

Autor:

 

 

Expozitia de fotografii ”Militari americani si francezi pe frontul romanesc in Marele Razboi” – eveniment organizat sub patronajul presedintelui Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Dorel Caprar, – a fost vernisata marti seara, la Sala “Bizantina” a Cercului Militar National, in prezenta ambasadorului Frantei la Bucuresti, Michele Ramis, ambasadorului SUA in Romania, Hans Klemm, si a vicepremierului Ana Birchall, potrivit Agerpres.

f657c5a9 6a61 4e43 a934 270b01b37b57 667x500 Expozitia Militari americani si francezi pe frontul romanesc in Marele Razboi, vernisata in prezenta ambasadorilor Frantei si SUA

Presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar, alaturi de ambasadorii Frantei si SUA la Bucuresti

Ambasadoarea franceza a subliniat ca Romania a beneficiat intotdeauna de o atentie speciala din partea “verisoarei” sale Franta, iar astazi, ca si acum 100 de ani, Franta acorda un interes deosebit pentru securitatea tarii noastre.

Michele Ramis a precizat ca fotografiile arata “fratia de arme care s-a creat in timpul Primului Razboi Mondial”. “Acest curaj al soldatilor, gata sa moara unii pentru altii, este foarte bine ilustrat de aceste fotografii, care demonstreaza sacrificiul soldatilor romani, francezi si americani pentru natiunea romana”, a spus ambasadoarea.

Ea a evocat si rolul misiunii Berthelot in Romania din Primul Razboi Mondial. “Misiunea Berthelot a facut posibila crearea unor legaturi stranse de cooperare si prietenie intre poporul roman si cel francez, care dureaza si la 100 de ani dupa Primul Razboi Mondial. Cooperarea dintre cele doua tari este intotdeauna premisa unui viitor frumos. Cooperarea militara reprezinta pentru Franta un element central al doctrinei sale militare si, ca atare, Marina Franceza, ca parte a misiunii sale in Marea Neagra, face in fiecare an mai multe escale in Constanta, cum este si cea a navei Marne, care va avea loc intre 21 si 25 iulie. Aceste oportunitati sunt folosite pentru a desfasura exercitii bilaterale cu Marina Romana. La fel ca exercitiile aeriene anuale, aceste antrenamente desfasurate in comun de cele doua armate amintesc ca spiritul de cooperare evidentiat gratie misiunii Berthelot ramane relevant”, a spus Ramis.

Diplomatul francez a mentionat si cooperarea militara bilaterala din prezent intre Romania si Franta.  “Angajate impreuna in numeroase operatiuni, cele doua tari au recreat si supravegheat impreuna Scoala de blindate din Kabul din 2011 pana in 2014, subliniind aceasta cooperare bilaterala, asa cum este cazul si pe teritoriul african, mai ales in Republica Centrafricana, in cadrul Misiunii Europene de Formare (EUTM/CAR)”, a declarat Ramis.

Ea a subliniat ca Romania a beneficiat intotdeauna de o atentie speciala din partea “verisoarei sale Franta, iar astazi, ca si acum 100 de ani, Franta acorda un interes deosebit pentru securitatea Romaniei”. “De acum, Romania, Franta si Statele Unite continua, prin numeroase operatiuni, sa lupte impreuna pentru mentinerea pacii, pentru protejarea oamenilor si impotriva terorismului, dar, de asemenea, pentru a arata determinarea si coeziunea Aliantei Nord-Atlantice pe Flancul estic. Aceste fotografii ne arata magnitudinea sacrificiilor pe care tarile noastre au fost gata sa le faca. Ele ne amintesc ca relatiile dintre tarile noastre sunt extrem de puternice si ca si astazi tarile noastre trebuie sa se uneasca pentru a face fata provocarilor contemporane cu care ne confruntam”, a mai afirmat Michele Ramis.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat, la randul sau, ca sprijinul acordat in Primul Razboi Mondial prin suportul dat actiunilor Crucii Rosii Americane a reprezentat primul efort major militar in a ajuta Romania. Hans Klemm a spus ca este adevarat ca asistenta si suportul pe care l-au dat SUA tarii noastre in Primul Razboi Mondial nu se compara cu cel al Frantei, prin misiunea Berthelot, dar, cu toate acestea, acum 100 de ani, a reprezentat un moment care a pus bazele unei relatii foarte puternice, unei aliante in cadrul NATO cu Franta si cu Romania si, bineinteles, pe cele ale Parteneriatului strategic SUA -Romania. “Acum, cand sarbatorim 100 de ani de prietenie intre SUA si Romania si alianta cu Franta, fotografiile pe care le vedem astazi stau marturie pentru legatura intre tarile noastre si sper ca arata puterea si continuitatea acestei relatii”, a afirmat diplomatul american.

Vicepremierul Ana Birchall s-a declarat onorata de participarea la un eveniment care reprezinta o adevarata lectie de istorie. “Trecutul este extrem de important ca sa inveti din trecut pentru a cladi prezentul si, mai ales, viitorul. Nu puteam sa fiu mai norocoasa ca, intr-o asemenea seara, sa pot sa sarbatoresc impreuna cu dumneavoastra file din istoria Romaniei, din parteneriatele strategice pe care Romania le are cu doi aliati strategici, doi parteneri strategici – Statele Unite si Franta. Ma uitam la aceste fotografii care arata nu numai determinarea, patriotismul, onoarea, demnitatea pe care haina militara o reprezinta, dar si curajul si vrednicia si patriotismul celor care au fost alaturi, asa cum sunt si in zilele noastre in teatrele de operatiuni, romani, francezi, americani”, a spus Birchall.

Deputatul PSD Dorel Caprar a subliniat ca expozitia “aduce la lumina unele dintre cele mai importante evenimente care au marcat pozitiv relatiile Romaniei cu Franta si Statele Unite”. “Cu totii cunoastem numele generalului Berthelot, cu totii stim de ceea ce presedintele american Woodrow Wilson a facut pentru cauza noastra nationala. Cu totii am vazut, candva, imaginile cu Regina Maria, Regina soldat a Romaniei, in spitalele sau cantinele Crucii Rosii Americane sau alaturi de militarii francezi pe frontul din Moldova. Aceste momente din trecut trebuie insa amintite si reamintite ori de cate ori avem ocazia nu numai pentru a cinsti memoria celor care au contribuit la rezistenta Armatei romane si a statului roman in acele momente dramatice ale anului 1917, a celor care si-au adus contributia la intregirea Romaniei, dar si pentru a invata noi, cei din prezent, anumite lectii. Pentru mine, istoria acelor vremuri inseamna, peste timp, unitate occidentala reprezentata de cele doua mari natiuni si democratii – Franta si Statele Unite. In momente tulburi, aceste doua mari natiuni, astazi parteneri strategici ai Romaniei, au stiut sa fie alaturi, unite, pentru salvarea Europei si pentru libertatea popoarelor. (…) O alta lectie a reamintirii acestor evenimente este si importanta spatiului romanesc pentru securitatea europeana, iar acum euroatlantica. Va invit ca privind aceste imagini si mai ales hartile sa reflectam la ce ne poate invata istoria pe noi, romanii, si pe dumneavoastra francezii si americanii acum cand vorbim tot mai mult de reforma securitatii europene si transatlantice”, a afirmat Caprar.

O prezentare a expozitiei a fost facuta de Stefan Popescu, profesor la SNSPA si doctor in istoria relatiilor internationale, in calitate de initiator al proiectului.


1 Comentariu la Expozitia ”Militari americani si francezi pe frontul romanesc in Marele Razboi”, vernisata in prezenta ambasadorilor Frantei si SUA

  1. Falfalea

    Uite astea sunt niste nervuri istorice nu le poti taia si sa zici gata. Nervuri ce atinse zdruncina ombilical si Sua si Europa. Nu stiam ca au ajuns si americani, stiam de importanta fantastica a Frantei in castigarea razboiului si faurirea Romaniei Mari de ieri ca fara Basarabia, Romania 💯=Romania Ciuntita. Pentru mine Marele Razboi ramane ca cea mai mare crima impotriva umanitatii din istoria mondiala in câmp deschis. Fapt unic ce depaseste razboiul 2.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!