Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Explozie atomica in Belgia

Explozie atomica in Belgia

Autor:

Sub acest titlu, o informatie falsa a anuntat, in noaptea de vineri 28 septembrie-sambata 29 septembrie un accident nuclear la centrala din Tihange din orasul Huy (Valonia).

 

centrala Explozie atomica in Belgia

Centrala nucleara din Tihange

Informatia era prezentata ca provenind de pe site-ul multimedia RTL Info, pagina si logo-ul find perfect imitate de un pirat informatic. Departe de a constientiza un fake-news, vestea a provocat o neasteptata panica in randul locuitorilor din zona centralei nucleare din Tihange, mai ales ca doua din trei reactoare ale centralei fusesera oprite din motive tehnice. Locuitorii au judecat amenintarea credibila fara a realiza ca articolul, intitulat ”Alerta: explozie atomica la Tihange” era un fals. Unii riverani au fugit de acasa in timp ce altii au luat cu asalt liniile telefonice ale politiei si serviciilor de urgenta. Autoritatile, surprinse de panica oamenilor, au infiintat un centru de criza la ministerul belgian de Interne si au cerut RTL Info sa difuzeze un mesaj de dezmintire si linistire a populatiei.

centrala 1 Explozie atomica in Belgia

Un fake cu efect: oamenii au fugit din case si au incins liniile de urgenta

RTL s-a conformat, informand ca ”aparitia site-ului sau a fost reprodusa pentru a crea un site fals si pentru a difuza informatii false”. O actiune care nu a pus definitiv capat panicii. Media belgiana a depus plangere pentru uzurpare de imagine iar parchetul din Liege a deschis, sambata, o ancheta condusa de politia judiciara si experti ai Computer Crime Unit. Investigatiile au drept scop identificarea autorului falsei informatii via adresa sa IP. Piratul risca o amenda care poate ajunge la 800.000 de euro si o pedeapsa de cinci ani cu inchisoarea. Dar incidentul a generat critici privind gestionarea amenintarilor ”terorismului informatic” in conditiile in care Belgia a fost lovita de reale atentate teroriste, subliniindu-se impactul destabilizator al unor asemenea fake-news, usurinta cu care ele pot fi difuzate si circulate si reactiile mereu cu un pas in urma ale autoritatilor.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!