AcasăNewsExplicatii de la Cotroceni. De ce nu a discutat Iohannis cu ministrii....

Explicatii de la Cotroceni. De ce nu a discutat Iohannis cu ministrii. „Premierul a ignorat invitatia la dialog a presedintelui”

Presedintele a simtit de multa vreme slabiciunile puterii. Acum, doar se joaca

La cateva ore, practic, de cand se aflase ca acea consultare la care seful statului invitase Guvernul s-a transformat intr-o intrevedere intre cei doi ministri delegati sa reprezinte Executivul si tot atatia consilieri prezidentiali, de la Cotroceni s-au facut precizari pe acest subiect.

In primul rand, amintim ca premierul nu a fost prezent la sediul Presedintiei, fiind in vizita de lucru in Spania. In schimb, din partea Guvernului au mers ministrii Finantelor si Justitiei. Teodorovici si Toader au fost primiti de catre consilierii prezidentiali pe sfera de Politici Economice si Sociale, respectiv Legislativa.

Dupa intrevederea ce nu a durat mai mult de o jumatate de ora, Presedintia a emis un comunicat, in care se sustine ca primul om in stat a fost deschis la dialog cu premierul, pe tema rectificarii bugetare. Dar ca Dancila a „ignorat” invitatia la dialog, amintindu-se ca Executivul nu a mai asteptat consultarile pana sa dea unda verde rectificarii bugetare. De unde si premisele consultarilor au devenit „caduce”.

Amintim ca Viorica Dancila se afla joi in Spania, impreuna cu mai multi ministri. Joi dupa-amiaza, sefa Guvernului va avea o intrevedere cu omologul Pedro Sanchez, urmand sa fie primita, in cursul serii, de Regele Felipe al VI-lea.

Redam in cele ce urmeaza comunicatul Presedintiei:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitatie la consultari Prim-ministrului Romaniei, doamna Vasilica-Viorica Dancila, in vederea clarificarii unor aspecte ce tin de rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018.

 

Presedintele Klaus Iohannis si-a manifestat, astfel, intreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dancila, in vederea identificarii unei solutii care sa permita Guvernului sa adopte proiectul rectificarii bugetare respectand exigentele constitutionale.

 

Cu toate acestea, Premierul a ignorat invitatia la dialog a Presedintelui Romaniei si a supus spre aprobare in sedinta de guvern proiectul rectificarii bugetare fara avizul CSAT.

 

Presedintele Romaniei isi exprima ingrijorarea in legatura cu situatia creata, care evidentiaza un precedent periculos, prin depasirea unor linii de predictibilitate in raporturile institutionale, asa cum sunt ele stabilite in arhitectura statului.

 

Un dialog care sa conduca la o solutie reala ar fi putut avea loc in conditiile in care Guvernul ar fi asteptat sa aiba loc consultarile de la Palatul Cotroceni, inainte sa adopte rectificarea bugetara. In acest context, in cadrul unei discutii institutionale, si nu al unei consultari, ale carei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o intalnire intre consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice si Sociale, Mihaela Ciochina, Departamentul Legislativ, si Eugen Teodorovici, ministrul finantelor publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justitiei.”

214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger