AcasăNewsEXPERT: Risc redus de tsunami, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal...

EXPERT: Risc redus de tsunami, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal VIDEO

Un tsunami provocat de cutremurul puternic inregistrat miercuri in largul Indoneziei este putin probabil, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apa, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizica (USGS).

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,7 a fost inregistrat miercuri in largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra, fiind emisa o alerta de tsunami pentru intregul Ocean Indian. Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora Romaniei), la o adancime de 33 de kilometri si la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat USGS, care initial estimase magnitudinea la 8,9.

Centrul american pentru tsunami din Pacific a emis o alerta de tsunami pentru intregul Ocean Indian. „Seismele cu o asemenea magnitudine au potentialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din intregul bazin al Oceanului Indian”, a avertizat Centrul intr-un comunicat.

[youtube]MAQiNgmUGDs[/youtube]

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC) a anuntat ca deocamdata nu se stie daca s-a produs un tsunami in urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 inregistrat miercuri in largul insulei indoneziene Sumatra, dar a sfatuit autoritatile „sa ia masurile adecvate”.

Bruce Presgrave, un expert din cadrul USGS, a declarat insa pentru BBC ca un tsunami este putin probabil, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apa. „Nu putem exclude aceasta posibilitate, dar miscarea orizontala este putin probabil sa produca un tsunami distructiv”, a precizat el.

Un purtator de cuvant al agentiei pentru managementul dezastrelor din Indonezia a declarat ca seismul s-a simtit „foarte puternic”. „Electricitatea s-a intrerupt, sunt blocaje in trafic pentru accesarea zonelor mai inalte. Sirene si citate din Coran se aud peste tot din moschei”, a precizat acesta pentru Reuters.

Aceasta regiune este afectata in mod frecvent de cutremure. In decembrie 2004, un cutremur puternic urmat de un tsunami in Oceanul Indian a provocat moartea a 170.000 de persoane in provincia Aceh.

author avatar
Ciprian Purice
259 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger