AcasăOldUn alt tortionar reclamat la Parchet. Florian Cormos, fostul comandant al coloniei...

Un alt tortionar reclamat la Parchet. Florian Cormos, fostul comandant al coloniei de munca de la Cernavoda, acuzat de moartea a 115 detinuti!

Pe baza unor probe adunate de catre reprezentantii Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), dupa luni de cercetare, institutia cere inceperea urmaririi penale, pentru savarsirea unor infractiuni contra umanitatii, in cazul fostului comandant al Coloniei de munca Cernavoda.

Capitanul in rezerva Florian Comos are 87 de ani si este acuzat ca, in perioada in care a condus aceasta colonie de munca, respectiv 20 decembrie 1952- 17 aprilie 1953, ar fi „impus un regim de detentie inuman pentru detinuti, regim care depasea ca duritate limitele impuse de regulamentul de organizare si functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor”, savarsind, astfel, „infractiuni contra umanitatii in legatura cu persoanele internate administrativ si condamnatii aflati in executarea pedepselor privative de libertate”.

Potrivit reprezentantilor IICCMER, ca urmare a aplicarii masurilor impuse de catre Cormos – a batailor crunte, a infometarii detinutilor, dar si a faptului ca acestia din urma erau obligati sa munceasca pana la epuizare, chiar si in conditii de ger, fara sa fie imbracati corespunzator frigului de afara – rata deceselor a fost foarte mare, in perioada in care acesta conducea Colonia de munca de la Cernavoda. Regimul de detentie aplicat in cadrul coloniei de munca Cernavoda poate fi calificat drept unul de exterminare prin raportare la conditiile inumane la care erau supuse persoanele detinute. Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atesta decesul detinutilor, identificate de catre expertii IICCMER in arhiva primariei Cernavoda, arhiva CNSAS sau arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in numai patru luni, intre 20.12.1952 si 17.04.1953, perioada in care cpt. (r) Florian Cormos a indeplinit functia de comandant al Coloniei de munca Cernavoda-Columbia, aici au decedat cel putin 115 detinuti, pentru o serie dintre decese existand probe ale suprimarii vietii in mod direct„, mentioneaza reprezentantii IICCMER.

Ca urmare a acestor probe, dar si a marturiilor detinutilor care au fost inchisi la Cernavoda, Institutul amintit cere Parchetului inceperea urmaririi penale in cazul lui Florian Cormos.

Acesta nu este primul caz in care IICCMER cere inceperea urmaririi penale impotriva unui fost comandant al unui penitenciar sau colonie de munca din perioada comunista. Toamna trecuta, Parchetul Instantei Supreme a dispus inceperea urmaririi penale fata de lt.-col. (r) Alexandru Visinescu, fostul comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid.

Totodata, Parchetul ICCJ a dispus inceperea urmaririi penale fata de Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de munca de la Periprava, sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid.

386 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger