AcasăOldSRI, dupa exploziile din Bruxelles: In Romania se mentine nivelul "Albastru-precaut" de...

SRI, dupa exploziile din Bruxelles: In Romania se mentine nivelul „Albastru-precaut” de alerta terorista

Pe langa asigurarile pe care le-a dat premierul, in ceea ce priveste securitatea nationala, ca urmare a evenimentelor nedorite si cu multiple victime, o precizare mult-asteptata a venit, e aceasta data, din directia Serviciului Roman de Informatii (SRI).

„Ceea ce s-a intamplat in Belgia nu are cum sa nu ne afecteze”, admite directorul SRI, intr-o declaratie prin care mentioneaza ca institutia pe care o conduce condamna „atacurile teroriste” din capitala belgiana. Cu toate acestea, Eduard Hellvig anunta ca <in Romania, Sistemul National de Alerta Terorista se mentine la nivelul „Albastru-precaut”>, ceea ce, din explicatiile pe care le descoperim pe site-ul SRI, in dreptul acestei mentiuni, inseamna ca „informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc scazut de producere a unui atac terorist”.

De altfel, seful SRI insusi ofera detalii cu privire la motivele pentru care s-a decis mentinerea acestui grad de alerta. In acest context, va amintim ca autoritatile belgiene au auntat ridicarea nivelului de alerta terorista la 4, care este cel maxim in aceasta privinta.

Prezentam, in cele ce urmeaza, integral, comunicatul facut public de SRI pe acest subiect:

„Serviciul Roman de Informatii condamna ferm atacurile teroriste din capitala Belgiei. Suntem alaturi de poporul belgian si vom continua sa oferim sprijin partenerilor nostri institutionali in lupta pe care o ducem impreuna impotriva terorismului.

Ceea ce s-a intamplat in Belgia nu are cum sa nu ne afecteze. Astazi vorbim de un terorism global. Tintele teroristilor nu mai sunt doar statele, ca entitati compacte, ci direct cetatenii, ca entitati individuale. Din aceste considerente, nu vad exagerate anumite masuri de prevenire ale oricaror actiuni pe profil antiterorist. Scopul principal al activitatii noastre este prevenirea acestor amenintari teroriste. Principalele noastre arme sunt informatia si legea. Atunci cand viata unui singur cetatean este pusa in pericol, actionam cu fermitate, folosind instrumentele legale si mijloacele prevazute de lege.

In Romania, Sistemul National de Alerta Terorista se mentine la nivelul „Albastru-precaut”. Acest nivel inseamna ca, pana in prezent, nu exista informatii care sa duca la o legatura directa intre evenimentele din Bruxelles si riscuri la adresa securitatii nationale. Cu toate acestea, SRI a luat toate masurile necesare la nivel national si ne asiguram de mentinerea climatului de siguranta a cetatenilor romani.

Suntem alaturi de familiile celor care si-au pierdut viata in urma acestor atacuri criminale si colaboram, alaturi de partenerii din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului, cu institutiile similare din spatiul euroatlantic pentru siguranta noastra, a tuturor”.

Va spuneam ca si premierul a oferit informatii de natura sa ii linisteasca pe romani. „In Romania, lucrurile sunt sub control. Nu exista riscuri (…) pentru Romania” sustinea, in urma cu doar cateva ore, seful Executivului, intr-o declaratie de presa in cadrul careia mentionase, anterior, ca nu sunt victime in randul romanilor aflati la Bruxelles, dupa producerea exploziilor de la aeroportul Zaventem, dar si de la statia de metrou Maelbeek. Cele mai recente date rezentate de presa internationala indica faptul ca sunt cel putin 23 de decese si peste 35 de persoane ranite.

sursa foto: facebook.com/sri.oficial

author avatar
Cristina Stefan
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger