AcasăOldSpecialistii confirma: nici branza de la Bradet si nici carnea de pui...

Specialistii confirma: nici branza de la Bradet si nici carnea de pui nu au fost sursa imbolnavirii micutilor diagnosticati cu SHU

(sursa foto: ele.ro)

Cele mai recente rezultate in privinta testelor care s-au facut in ultimele zile, menite sa scoata la lumina sursa imbolnavirii copiilor care au ajuns in Capitala cu sindrom hemolitic-uremic, majoritatea lor din Arges, indica faptul ca nici branza de vaci produsa de fabrica de la Bradet si nici carnea de pui gasita intr-una din gospodariile de la care s-au preluat probe nu au cauzat problemele de sanatate ale micutilor.

(sursa foto: ele.ro)

Anuntul vine din directia Institutului Cantacuzino, ai carui specialisti sunt in masura sa faca astfel de verificari. Iar reprezentantii acestei institutii au precizat, intr-un comunicat postat pe site-ul insitutiei si semnat de directorul general Adrian Ionel, faptul ca pana sa se ajunga la aceasta concluzie au fost prelevate probe de la trei copilasi – cate unul din SIbiu, Arges si Bacau – diagnosticati cu E.coli tip VTEC O26, si s-au analizat si sase tulpini prelevate de inspectorii de la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), doua dintre ele din lotul de branza de la Bradet si patru din carnea de pui.

„Tulpinile de la copii sunt diferite intre ele (confirmand asteptarile intrucat nu erau indicaţii de inrudire epidemiologica a cazurilor respective) si diferite de cele din branza si carne (din nou confirmand, intrucat nu existau date epidemiologice sugestive ca aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)”, se mentioneaza, negru pe alb, in documentul dat publicitatii de la Cantacuzino.

Reactia patronului fermei de la Bradet

Dua cum era de asteptat, vestea a fost foarte bine primita de catre patronul fabricii care produce branza din care un lot a ajuns sa fie suspectat de contaminare cu E.coli. „ESTE oficial, Institutul Cantacuzino a publicat rezultatul final Branza noastra nu este cauza imbolnavirilor celor mici. Este cea mai buna veste pe care am primit-o de la nastere”, a postat Marius Badea pe pagina oficiala de Facebook a firmei argesene.

Odata aceasta chestiune lamurita, ramane insa o dilema, pe care specialistii o au de rezolvat. Expertii inca trebuie sa afle de la ce anume au aparut problemele de sanatate ale prichindeilor.

Trei copii sunt inca internati la „Marie Curie”

In tot acest timp, trei micuti din randul celor 14 care au ajuns la aceasta institutie medicala din Capitala, in ultimele saptamani, si au fost tratati pentru SHU, raman internati la spitalul clinic de urgenta pentru copii, aflat in sectorul 4 al Capitalei. Toti sunt in continuare la Secta Nefrologie, unul dingur mai avand nevoie de dializa peritoneala- respectiv micutul din Mioveni a caruit stare a impus transferul, pentru tratament, in Bucuresti.  „Medicii au informat Ministerul Sanatatii, ca in conditiile mentinerii evolutiei favorabile a starii acestora, pana la sfarsitul acestei saptamani o parte dintre copii vor putea fi externati”, precizeaza, luni, MS, din comunicatul respectiv reiesind si faptul ca micutii” au o stare buna de sanatate cu evolutie favorabila”.

Din pacate, trei micuti au pierit, de la declansarea valului de imbolnaviri, desi medicii au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a-i salva din ghearele mortii.

author avatar
Cristina Stefan
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger