AcasăOldSeful Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, retinut

Seful Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, retinut

Acțiune de amploare în 3 județe din zona Moldovei. Sediul RAR Vaslui, vizat de percheziții DNA

Prim-procurorul Gligor Sabau, seful Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, a fost retinut, miercuri seara, dupa ce a fost audiat mai multe ore, la sediul DNA Oradea.

Cat priveste motivele care au dus la aceasta masura, procurorii anunta ca Ioan Gligor Sabau este acuzat de luare de mita  -4 infractiuni din care 3 in forma continuata, santaj, favorizarea suspectului, dar si instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.  Joi, magistratul urmeaza sa fie dus de procurori in fata instantei, reprezentantii DNA propunand in cazul sau arestarea preventiva pentru 30 de zile. Umreaza ca judecatorii de la Curtea de Apel Oradea sa decida ce masura se impune in cazul lui Gligor Sabau.

Totodata, in aceeasi cauza, s-a dispus punerea in miscare a actinii penale si in cazul altor doua persoane – cumnatul prim-procurorului, Mihai Dinu Lupas, suspectat de santaj, precum si pe numele Adrianei Ardelean, procuror in cadrul aceleiasi institutii din Beius, pentru abuz in serviciu.

Din cate reiese din comunicatul DNA, prim-procurorul din Beius ar fi fost denuntat procurorilor de mai multe persoane, una fiind un functionar public, cu post in conducerea primariei din localitatea oradeana, iar alta primarul unei comune.

Mai precis, procurorii sustin, printre altele, in ordonanta intocmita pe numele sefului Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, faptul ca, intre anii 2009 si 2012, barbatul ar fi pretins si primit „diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea si avansarea unei rude la locul de munca, asfaltarea drumului de acces la locuinta sa, racordarea locuintei personale la reteaua de apa geotermala a orasului prin decontarea lucrarii din bugetul local), in valoare totala de 36.703 lei, de la o persoana cu functie de conducere din cadrul primariei Beius (denuntator in cauza)”, dar si ca in primavara anului 2015, prim-procurorul „a aflat, printr-un intermediar, despre intentia persoanei din conducerea primariei Beius de a formula un denunt penal impotriva sa pentru savârsirea unor fapte de coruptie, comise in exercitiul mandatului de prim procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Beius”. Ca urmare, adauga procurorii, „magistratul a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin amenintarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, in cazul in care ar formula o astfel de sesizare, amenintare menita sa determine persoana respectiva sa nu sesizeze institutiile anticoruptie, respectiv Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea”. Totul, sustin reprezentantii DNA, prin intermediul cumnatului sau, dar si al altei persoane.

De asemenea, procurorii noteaza ca in perioada 2011 – 2015, prim-procurorul Parchetului de pe lânga Judecatoria Beius „a pretins si primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denuntator in cauza), in schimbul carora magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a edilului si sa nu isi indeplineasca, ori sa isi indeplineasca in mod defectuos, atributiile de serviciu ce decurgeau din functia detinuta si prevazute in lege, constând in conducerea si coordonarea directa a activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Beius si implicit activitatea de supraveghere a cercetarilor penale in dosarele aflate in lucru la Politia municipiului Beius”.

181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger