AcasăOldSeful MAI: 245 de situatii de posibil vot multiplu, la alegerile locale

Seful MAI: 245 de situatii de posibil vot multiplu, la alegerile locale

Odata incheiate alegerile locale, se fac atat centralizari la nivelul datelor venite din directia sectiilor de votare, cat si ale sesizarilor primite, pe parcursul zilei trecute, in privinta unor posibile nereguli.

Cu referire la acest ultim aspect si a faptului ca la acest scrutin s-a folosit in premiera un dispozitiv electronic care a scanat cartea de identitate a alegatorului, la intrarea in sectia de vot, in vederea eliminarii oricarei tentative de vot multiplu, ministrul de Interne – prezent in aceasta dimineata la Guvern- a precizat ca au fost semnalate „245 de situatii de posibil vot multiplu”, toate fiind in curs de cercetare.

In acest sens, ministrul Toba s-a declarat multumit de rezultatul obtinut prin aplicarea acestui sistem electronic. „As vrea sa apreciez rolul extrem de important, un rol de prevenire, de descurajare pe care l-a avut si utilizarea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de semnalare a votului multiplu, care, in opinia mea, si-a atins scopul – acela de a avea un rol preventiv si de a usura desfasurarea procesului de votare”, a subliniat Petre Toba.

In privinta sesizarilor respective, seful MAI a tinut sa mai faca o precizare importanta, respectiv aceea ca au fost cazuri in care alegatorii au vrut, pur si simplu, sa testeze acuratetea sistemului respectiv. Astfel ca au ales sa treaca de bunavoie prin ‘filtrul’ electronic, doar pentru a vedea daca se sesizeaza sistemul. „Vreau sa stiti ca multe dintre aceste sesizari au fost verificate si nu s-au confirmat. Au fost multe situatii in care cetatenii au vrut pur si simplu sa verifice daca intr-adevar sistemul functioneaza, si avem multe situatii in care s-au dus si au votat la o sectie, au iesit, s-au dus la o alta sectie si au prezentat buletinul, fara intentia de a vota, doar daca a testa daca, intr-adevar, acest sistem functioneaza”, a precizat Toba. Momentan, nu se stie ce anume risca alegatorii pusi pe testat sistemul anti-vot multiplu.

Una peste alta, ministrul Toba a vorbit despre „cele mai sigure alegeri din ultimii ani”, dar si de un numar mai scazut de sesizari, comparativ cu perioadele electorale precedente.

author avatar
Cristina Stefan
85 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger