AcasăOldReactia conducerii SRI, dupa aflarea motivarii in chestiunea interceptarilor

Reactia conducerii SRI, dupa aflarea motivarii in chestiunea interceptarilor

La o zi de cand a fost facuta publica motivarea deciziei luate, pe 16 februarie, in cadrul sedintei Curtii Constitutionale, in privinta faptului ca reprezentantii SRI nu mai pot face interceptari in dosare, pentru ca nu sunt organe de cercetare peala, precizari in urma carora au aparut, in spatiul public, atat reactii din directia DNA, a DIICOT, cat si a Ministerului Public si al IGPR-ului, un prim punct de vedere din directia Serviciului Roman de Informatii a venit in decursul primei parti a zilei de joi.

Astfel, prin intermediul unui comunicat de presa, postat pe site-ul institutiei in furntea careia se afla, Eduard Hellvig a facut o serie de precizari in legatura cu hotararea CCR, de luna trecuta. Explicand din start ca nu comenteaza decizia in sine, prin care articolul 142 din Codul de Procedura Penala este declarat neconstitutional, directorul Serviciului Roman de Informatii a explicat ca institutia va pune in aplicare hotararea legiuitorului. Totodata, din directia conducerii institutitiei amintite se face public faptul ca se opineaza ca, urmare a acestei decizii, vor fi afectate dosare „aflate in diferite faze ale justitiei”, indeosebi cele privind „infractiuni la adresa securitatii nationale”.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, textul declaratiei sefului SRI:

„Curtea Constitutionala decide in numele legii. Asa incepe orice decizie a Curtii Constitutionale din Romania. Din acest motiv, Serviciul Roman de Informatii nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta decizia CCR care declara articolul 142 din Codul de Procedura Penala neconstitutional.

Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei. SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept.

Pragmatic, evaluarea noastra este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate. Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale. In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile.

Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe aceasta cale toti partenerii institutionali ca vor beneficia in continuare de sprijinul neconditionat al Serviciului nostru.

Consider ca este datoria mea, in calitate de director, sa ma asigur ca, in perioada ce urmeaza, Serviciul Roman de Informatii isi va adapta directiile de actiune in raport cu provocarile mediului de securitate, urmarind indeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea stricta a dispozitiilor legale existente”.

217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger