AcasăOldProtest al ciobanilor, la Palatul Parlamentului

Protest al ciobanilor, la Palatul Parlamentului

Eveniment important pentru tineri, la PARLAMENT! Află totul despre Conferința Bucharest Model NATO!Eveniment important pentru tineri, la PARLAMENT! Află totul despre Conferința Bucharest Model NATO!

UPDATE 14.10: Cristiana Anghel a anuntat ca a cerut abrogarea a doua articole – C si K – din legea incriminata, pentru a rezolva cererile protestatarilor, „prin lege, dar prin procedura de urgenta”, respectiv a prevederilor privind limitarea pasunatului intr-o anumita perioada a anului, menite – din cate sustin alesii- sa protejeze pasunile, dar si a numarului de caini de paza -respectiv a ciobanestilor de la stane, in vederea, sustin legiuitorii, protejarii vanatului.

UPDATE: Urmeaza o discutie cu reprezentantii comisiei de Agricultura, la care participa si fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Oamenii sustin ca vor sa se renunte la prevederile prin care li se incalca dreptul la proprietate, li se impune numarul de caini, dar si un alt aspect. „Faptul ca incearca sa ne aresteze la domiciliu incepand din 4 decembrie pana in 24 aprilie mie mi se pare ca este o aberatie si un abuz din partea celor care au facut aceasta lege”, a precizat un protestatar aflat pe holurile Parlamentului.

UPDATE Delegatia reprezentantilor sutelor de oieri aflati in zona Palatului Parlamentului a intrat la discutii cu alesii din comisiile pentru Agricultura.

UPDATE 13.10: „De sute de ani de zile, ciobanitul in Romania este cea mai respectata meserie, traditionala, aduce venituri importante la bugetul de stat (…) Este o tampenie, o aberatie (…) in luna mai am avertizat (…) am fost la pichet la Ministerul Agriculturii, nimeni nu a crezut lucrul acesta. Am spus: oamenii vor iesi in strada (…) Nu trebuie sa continue aceasta bataie de joc manifestata fata de (…) agricultura”, a precizat un reprezentant al unei asociatii de profil.

Omul a adaugat ca spera ca premierul va veni cu o Ordonanta de Guvern prin care sa se anuleze aceste prevederi, aceasta fiind, practic, principala masura prin care se poate reglementa situatia reclamata de crescatorii de oi.

UPDATE 4: Se incearca la acest moment stabilirea componentei unei delegatii, care sa includa cateva persoane din randul celor care se afla in curtea Palatului Parlamentului si care sa mearga in cladirea Legislativului si sa discute cu alesii.

UPDATE 3: Mai multi protestatari au ajuns in curtea Palatului Parlamentului. Senatoarea Cristiana Anghel a iesit sa le vorbeasca protestatarilor, dar oamenii spun ca nu mai au incredere in parlamentari. Aleasa neamului le-a cerut crescatorilor de ovine o ora pentru a se incerca gasirea unor solutii pentru problemele invocate de acestia din urma.

UPDATE 2: Din pacate, s-a ajuns la imbranceli cu jandarmii, in fata portilor Palatului Parlamentului, in incercarea unor protestatari din randul celor cateva sute care au iesit in strada de a forta intrarea in curtea cladirii Legislativului. Oamenii fluiera, huiduie si striga „hotii”. O parte dintre ei s-au urcat si pe gardurile de la Palatul Parlamentului.

Eveniment important pentru tineri, la PARLAMENT! Află totul despre Conferința Bucharest Model NATO!UPDATE 1: Tensiunea a atins o limita superioara la protestul la care participa circa o suta de persoane. Oamenii au rupt cordonul de jandarmi si au parasit perimetrul in care au protestat, pana in jurul orei 12.10, zona pentru care primisera autorizatie de la Primarie, ajungand pana pe bulevardul Natiunilor Unite, din fata cladirii ce adaposteste sediul parlamentarilor. Crescatorii de ovine spun ca vor sa isi faca auzite vocile si vor ca alesii sa discute cu ei. Intre timp, oamenii au ajuns sa inconjoare cladirea Legislativului.

Crescatorii de oi au coborat de pe munte, au luat trenul sau, dupa caz, s-au urcat in masina, si nu s-au mai oprit pana ce nu au ajuns in Capitala.

Si nu oriunde in Bucuresti, ci chiar in zona Palatului Parlamentului, sediul alesilor neamului. Nu de alta, dar ciobanii nu au venit de placere pana in Capitala, ci pentru a-si manifesta nemultumirile fata de noile prevederi unui act normativ care – oricat ar parea de greu de crezut- limiteaza numarul cainilor de la stane. Mai precis, este vorba despre o serie de modificari aduse Legii vanatorii.

Situatia care i-a nemultumit pe paznicii turmelor de mioare porneste de la urmatoarele aspecte: ciobanii care isi tin oile in tarcuri, la ses, au dreptul sa aiba – drept ajutor- un singur patruped, aceia care tin mioarele la deal pot avea doi caini, in timp ce pastorii care urca oile pe munte pot avea cel mult trei ajutoare necuvantatoare. In cazul in care nu se supun prevederilor legii, ciobanii risca sa fie amendati.

Si cum situatia nu le convine deloc, lucru usor de inteles, pana la urma, cateva zeci de crescatori de oi din mai multe zone ale tarii au venit in fata Palatului Parlamentului, cu sube si talangi, dar si pancarte pe care si-au scris nemultumirile, cerand ca situatia sa se schimbe. In bine.

sursa foto: avantulliber.ro

author avatar
Cristina Stefan
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger