Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Eveniment » Noua retinere in dosarul Black Cube

Noua retinere in dosarul Black Cube

Autor:

Pe langa cei doi tineri israelieni cercetati in dosarul privind hartuirea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, procuroii Antimafia au dispus retinerea unei alte persoane, de aceasta data un roman, despre care s-a aflat ca este un fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii.

 

DIICOT STEAG 1 Noua retinere in dosarul Black Cube Masura a fost luata la finele unor audieri incepute seara trecuta. Daniel Dragomir a fost retinut pentru 24 de ore, in drepul numelui sau stand, potrivit reprezentantilor DIICOT, urmatoarele suspiciuni: constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

Este vorba despre un fost sef al unei grupari operative din cadrul SRI, respectiv al gruparii Sectoare Informativ-Operative, in cadrul Directiei Generale de prevenire si Combatere Terorism, care a fost arestat, in luna ianuarie a anului trecut, la propunerea procurorilor DNA, fiind acuzat, printre altele, de trafic de incluenta si folosire a unor informatii nedestinate publicitatii, iar ulterior deferit justitiei. De altfel, din cate dau de inteles anchetatorii, tocmai acest ultim aspect l-ar fi manat pe suspectul in cauza sa puna la punct o adevarata strategie indreptata asupra mai multor persoane.

In privinta suspiciunilor care planeaza asupra fosutlui ofiter SRI, procurorii au facut publice urmatoarele detalii, prin intermediul unui comunicat:

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca „BlackCube”, caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie. In primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 si 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut doua intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive (incluzand aici inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor), negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

In perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii „Tornado”, din dispozitia suspectilor D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A., si in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica.

In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea id-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor). Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. Urmare operatiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleasi zile, nu a mai reusit sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra.

Astfel, inculpatul Dragomir Daniel impreuna cu suspectul D. Z. au initiat constituirea grupului infractional care sa realizeze activitatile delictuoase destinate sa conduca la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activitati de natura intruziva, primul determinand demersurile infractionale, acceptand urmarile ilicite ale acestora si mai apoi sprijinindu-le si prin punerea la dispozitie a unor date privind persoanele de investigat.”
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 13-12-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!