AcasăOldNichita si Urdareanu, trimisi in judecata/procurorii le-au pus sechestru pe unele bunuri

Nichita si Urdareanu, trimisi in judecata/procurorii le-au pus sechestru pe unele bunuri

Atat primarul suspendat al orasului Iasi, cat si presedintele si vicepresedintele grupului de firme UTI au fost deferiti justitiei, de catre procurorii anticoruptie.

In timp ce Gheorghe Nichita, primarul suspendat al urbei iesene, este trimis in judecata in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, afaceristul Tiberiu Urdareanu va ajunge in instanta in stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de dare de mita. De asemenea, o masura similara- actionarea in instanta- a fost luata de procurori si in cazul lui Gabriel Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), cercetat sub control judiciar pe cautiune pentru dare de mita, dat si Mihail Tanasescu, vicepresedinte al grupului de firme UTI, aflat sub control judiciar si acuzat de complicitate la dare de mita.

Toti cei patru sunt cercetati intr-un dosar ce are legatura cu implementarea unui sistem de management al traficului, in Iasi, destinat fluidizarii atat a traficului rutier, cat si pietonal, proiectul fiind finantat din fonduri europene.

Ar mai fi de spus faptul ca dosarul in cauza va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti, instanta catre care a fost trimisa aceasta cauza penala.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, precizarile procurorilor in acest caz:

(foto: antena3.ro)

„In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In vara anului 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi” care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Iasi, cu intentie, a pretins, in mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, si in mod indirect, inculpatului Urdareanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre inculpatii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) si Urdareanu Tiberiu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul inculpatului Tanasescu Mihail si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita).

De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Concret, in perioada august 2013 – inceputul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit urmatoarele foloase materiale constand in:

– o parte din suma totala promisa, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectata prin depunere in contul firmei IBC)

– beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice, in valoare de 20.000 lei,

– plata, in cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de catre Nichita Gheorghe si alti angajati ai primariei, impreuna cu oameni de afaceri, intre care si inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, in China- Beijing si Hong Kong, in valoare de 28.364 lei,

– beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti.

Totalul sumelor si al beneficiilor primite cu titlu de mita de catre inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Urdareanu Tiberiu si Nichita Gheorghe.

De asemenea, a fost dispusa indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, in forma popririi, asupra contului detinut la o unitate bancara de catre inculpatul Mardarasevici Iulius”.

161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger