AcasăOldNichita, primarul suspendat din Iasi, retinut pentru 24 de ore

Nichita, primarul suspendat din Iasi, retinut pentru 24 de ore

Dupa ce a fost audiat in acelasi dosar in care Tiberiu Urdareanu, patronul UTI, a ajuns in vizorul procurorilor anticoruptie, edilul iesean – suspedat din functie- a fost retinut pentru 24 de ore, masura dispusa, de altfel, de catre reprezentantii DNA si in cazul omului de afaceri.

In timp ce Urdareanu este cercetat pentru dare de mita, Nichita este acuzat de luare de mita. In acelasi caz s-a dispus inceperea urmaririi penale si plasarea sub control judiciar, pe o perioada de 60 de zile, incepand de joi, a vicepresedintelui grupului de firme UTI, Mihail Tanasescu, pe care procurorii il acuza de dare de mita. Totodata, o masura similara – control judiciar pentru 60 de zile a fost luata si in cazul unui director de societate comerciala -IBC, Iulius Gabriel Mardarasevici, pentru dare de mita.

Edilul suspendat al Iasiului este acuzat ca ar fi pretins un comision de 10 la suta dintr-un contract derulat de Primaria Iasi, privitor la managementul traficului rutier.

Vineri, Nichita urmeaza sa fie prezentat magistratilor cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, Tribunalul Bucuresti urmand sa decida daca o accepta sau nu. Tot in cursul acestei zile, Tiberiu Urdareanu va afla ce decid judecatorii in privinta sa, avand in vedere ca si in cazul lui procurorii cer arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Va prezentam precizarile procurorilor cu privire la acuzatiile ce i se aduc edilului suspendat al Iasului:

„In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In luna august 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre inculpatii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) si Urdareanu Tiberiu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul inculpatului Tanasescu Mihail si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Concret, pana in prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit urmatoarele foloase materiale constand in:

– o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit,

– beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015,

– plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de Nichita Gheorghe, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,

– beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat ca suma de 6,9 milioane lei, reprezentand 10% din valoarea contractului de lucrari, urma a fi remisa in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta „contributia” UTI, iar 20% reprezenta „contributia” IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC”.

79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger