AcasăOldMinisterul Public vrea ca procurorul general sa faca parte din CSAT

Ministerul Public vrea ca procurorul general sa faca parte din CSAT

Parchetul General

Din cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ar putea face parte si procurorul general al Parchetului de pe langa Instanta Suprema. Asta propunerea in acest sens se aproba.

Parchetul General

Conducerea Ministerului Public, cea care a si trimis deja in acest sens o propunere catre sefa Ministerului Justitiei (MS), Raluca Pruna, considera oportuna includerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie (PICCJ) pe lista membrilor de drept ai CSAT-ului. Acest demers ar putea deveni realitate doar prin completarea actualei legi de organizare si functionare a Consiliului.

In comunicatul prin care se face cunoscuta opiniei publice aceasta initiativa se mentioneaza si motivele pentru care s-a inaintat aceasta propunere conducerii MJ. Si anume aceea ca participarea procurorului general al Romaniei „ar reprezenta in fapt acelasi argument constitutional – a participarii unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecatoreasca) in actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executiva) – ca manifestare a echilibrului puterilor in stat si fara a incalca principiul separatiei suple a puterilor”, dar si ca procurorul general al PICCJ e „reprezentantul de drept al Ministerului Public in raporturile cu celelalte institutii ale statului, iar Ministerul Public are un rol fundamental, atat proiectiv, cat si operativ, in arhitectura de aparare si securitate nationala a Romaniei”.

Va reamintim ca la aceasta data PIICJ are conducere interimara. In fruntea Parchetului General se afla Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, postul de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte ramanand vacant, in urma cu aproximativ trei saptamani, ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu, pe fondul scandalului „coloanei oficiale”.

94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger